2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vörös és fehér híradók a neten

2010. június 21. 09:28

Kun Béla, Rákosi és Horthy mellett például Stepka Flórián, a pesti csirkefogók tolonckocsisa és Gyimes doktor, a diplomás kasszafúró is szerepet kap a Filmhíradók Online gyűjteményének frissen bemutatott darabjaiban. Az 1914 és 1924 közötti évek némaságukban is beszédes mozgóképes hírei június 17-e óta szabadon megtekinthetők az interneten a Neumann Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából.

Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak 5183 filmhírének bemutatásával tavaly indult Filmhíradók Online most közel 3 órányi új anyaggal bővült. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) egy 1914-es híradó, a Tanácsköztársaság alatt forgatott ún. Vörös Riport Filmek, a Horthy-féle hatalomátvételt követő, majd a Trianon után készült Corvin és Concordia Híradók közreadásával gyarapítja tovább a korlátozás nélkül, mindenki számára ingyenesen elérhető, magyar nyelvű online tartalmak körét.

A gyűjtemény új felvételeinek többsége Magyarország történelmének, azóta kulcsfontosságúvá vált politikai és harci eseményeit rögzíti, de a fennmaradt filmhírek között helyet kapnak a civil lét, a hétköznapi élet kisebb-nagyobb történései is. Míg 1914-ből a főváros első világháborút közvetlenül megelőző hónapjainak színes történéseit őrizte meg a filmszalag, 1919-ben már a proletárdiktatúra eseményei, harci tettei és bukása jelentették a fő témát, a húszas évek elejére pedig az elfoglalt déli országrész visszavétele, egy pokolgépes merénylet és az államrendőrség reprezentatív jelenléte nyomta rá a bélyegét.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált filmanyagokat a Neumann feldolgozásában, az általa üzemeltetett NAVA különgyűjteményének részeként ismerhetjük meg. A filmhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek, évek, hónapok és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt, maga az elhangzó szöveg és a feliratok minden egyes szava is kereshetővé vált.

Az oldal számos kényelmi funkcióval bír: látogatói egy kattintással indítható, böngészőbe illesztett flash-lejátszó segítségével jó minőségben tekinthetik meg a felvételeket. A filmhíreket a regisztrált felhasználók szabadon kommentálhatják és kulcsszavazhatják is. A látogatók orientációját a legnézettebb filmhírek és tematikus válogatások listái is segítik. A hordozható widget segítségével bármelyik filmhír egyszerűen beágyazható bármely honlapba vagy blogba, és könnyen megoszthatók e-mailben vagy akár a közösségi oldalakon is. A Filmhíradók Online anyagai elsősorban oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálnak, az üzleti célú felhasználás kizárólag az MNFA engedélyével lehetséges.

A most felkerült híradók igazán különlegesek: láthatjuk a Budapestet tetemre hívó Horthyt, vagy épp egy rabomobilt, és az egyik tudósításban dús hajjal maga Rákosi Mátyás is feltűnik. A borzalmakat egy 1922-es pokolgépes merénylet jelzi: Erzsébetvárosban nyolcan haltak meg a robbantásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár