2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jogvédő a múzeumok ellen

2010. május 25. 13:45

Az egyetemek és a múzeumok világszerte több ezer múmiát és emberi maradványt őriznek, amelyeken sokszor hajtanak végre orvosi vizsgálatokat és egyéb teszteket. Egy svéd doktorandusz szerint azonban az elhunytaknak is vannak jogaik - még ha ez nem is tetszik az intézményeknek.

Malin Masterton doktori dolgozatéban az elhunytak erkölcsi helyzetével, és jogaival foglalkozott. Emellett az írás az egyes intézmények halottakkal kapcsolatos bánásmódjának részleteire is kitért.

A bioetikával foglalkozó Masterton szerint bár a történelmi személyek esetében kicsit más a helyzet, mint azokkal kapcsolatban, akik most hunytak el, mégis nekik is lehetnek jogaik. Szerinte így bár ma már csak nagyon kevés DNS-re van szükség a tesztekhez, ehhez mégis meg kell bolygatni az elhunytak nyugalmát – függetlenül attól, hogy a valaha élt személyek mit gondolnak minderről.

A szerző szerint emellett kiemelten fontos elismerni, hogy a régészeti ásatások, és az ezzel kapcsolatos kutatások is ezen az alapon lehetnek jogsértőek. Mindez folyamatos problémát is jelent a nagy nemzetközi múzeumoknak, akiktől sokan követelik vissza felmenőik maradványait, amelyet korábban tudományos expedíciókon gyűjtöttek be és vittek magukkal.

Masterton, Malin (Uppsala University, Centre for Research Ethics and Bioethics): Duties to Past Persons: Moral Standing and Posthumous Interests of Old Human Remains

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár