2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éves a hollywoodi Hírességek Sétánya

2010. április 8. 14:08 MTI

Russell Crowe amerikai színész április 12-én leplezheti le saját csillagát a hollywoodi Hírességek Sétányán. Az első csillagot kereken 50 évvel ezelőtt adták át.

Bár Crowe már a 2404. csillagot mondhatja majd a magáénak, még mindig temérdek hely van a négy kilométer hosszú, csillagokkal tarkított Hollywood Boulevard-on. Legutóbb a súlyos beteg színész, Dennis Hopper, azt megelőzően pedig az Avatar rendezője, James Cameron kapott itt emléktáblát. Jelenleg több mint háromszáz csillag vár névtelenül "gazdájára".

Ana Martinez, a hollywoodi kereskedelmi kamara tagja elmondta, minden év júniusában egy ötfős bizottság választja ki a mintegy háromszáz ajánlott közül azt a két tucat prominens személyt, aki csillagot kaphat az elkövetkezendő évben. Bárki megnevezheti jelöltjét, de többnyire rajongók és filmstúdiók javasolnak neveket. A kitüntetésben a színház, a film, a televízió, a rádió és a zene nagyjai részesülhetnek.

Fontos, hogy a kiválasztott maga is elfogadja a csillagot, illetve hogy a jelölők huszonötezer dollárt (4,95 millió forintot) átutaljanak a kamara számlájára - sorolta a feltételeket Martinez. A cél érdekében gyakran a rajongók vetik be magukat, akik keményen megküzdenek a pénz előteremtéséért. Az 1990-es években például Liza Minnelli rajongói klubja bolhapiacok és bulik rendezésével szedte össze a szükséges összeget.

Évente tízmillió látogató sétálgat a Hollywood Boulevard-on, hogy megcsodálja kedvencei sárgaréz díszítéssel ellátott, fekete mozaiktáblába ágyazott ötágú rózsaszín csillagát. A Hírességek Sétányát idén négymillió dollárért fel is kell újítani és megtisztítani, hogy eltüntessék a sok millió járókelő nyomát.

Az első csillagot 1960-ban kapta Joanne Woodward, aki akkor forgatta férjével, Paul Newmannel a Hosszú, forró nyár című filmet. Az első ötszáz csillagtulajdonost egy csoport befolyásos hollywoodi mogul, köztük Walt Disney és Cecil B. DeMille választotta ki. Gene Autry, az 1998-ban elhunyt countryénekes és színész egyszerre öt csillaggal büszkélkedhet: ő az egyetlen művész, akit mind az öt kategóriában kitüntettek. Nem minden sztár csillaga sikerült maradandóra: Kirk Douglasnek például rejtélyes módon eltűnt az emlékplakettje, amelyet később egy drogdíler kertjében talált meg a rendőrség. Gregory Peck ellopott csillaga pedig máig nem került elő - neki újat készítettek.

Még több részlet

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár