2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekviem a Balaton-felvidéki népi építészetért

2010. január 19. 09:59

Krizsán András és Somogyi Győző új könyve egy páratlan személyes történelmet elevenít fel a Balaton-felvidéken élt emberekről, családokról, közösségekről és kultúrtájról.

Természet és ember évszázados együttélésének harmóniájáról szól Krizsán András és Somogyi Győző A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című könyve. Krizsán András a helyhez kötődő (organikus) építészet művelője, Pula község főépítészeként évtizedek óta foglalkozik a népi építészet örökségének megőrzésével. Somogyi Győző nemcsak a régi hadizászlók, a nagy huszárkönyv, a magyar királyok és hősök arcképcsarnokának alkotója, hanem egyúttal a Káli-medence gazdálkodója, a vakolatdíszek és a népi építészeti értékek mintakönyvének szerzője is.

A közös kötet a Balaton-felvidékről, a pannon táj esszenciájáról szól. A szerzők szerint a hely szellemét idéző népi építészet arányérzékével, táj iránti alázatával, tévedhetetlen ízlésével csak nyomokban maradt itt meg. S emiatt különösen jól kell sáfárkodnunk e ránkmaradt örökséggel.



Az építész-író és a festőművész közös munkájában szöveg és illusztráció páratlan egysége enged betekintést a népi építészet formakincsébe: A régi parasztházak rusztikus tömege méltóságteljesen ragadja meg a múló időt. Az időtlenség sűrűsödik össze bennük, minden évszakban vagy napszakban, ahogy a különböző fényhatások megszületnek homlokzatukon. Naptelítette könnyű árnyék, lágy fátyolon átszűrődő titokzatos napfény mindenütt. Séta közben feltárul előttünk a kövekbe zárt múlt.



Az értékes természeti adottságok és az élőhelyek sokszinűsége, a szőlőtermesztésre ideális fekvése, az itt élt emberek csendes derűje irányítja a két szerzőt egy hajdan volt kerek világ érztékletes rajzának elkészítésében. A tájba simuló építészet, a borospincék, templomtornyok, kémények, tornácok, gazdasági épületek, vakolathímek, szőlősorok rendje és a táj karaktere a benne élő ember szellemiségével teljesedik ki.

Kultúránk eleven emlékeinek őrzéshez és identitásukban megerősített közösségeink alakításához jelent gyakorlati vezérfonalat e könyv: nem elég merengenünk a kövekbe zárt múlton, tennünk is kell a Balaton-felvidék helyi sajátosságainak, értékeinek fennmaradásáért, a házak lakhatóvá tételéért, a hagyományos életformák újjászületésért, továbbörökítéséért.

Krizsán András - Somogyi Győző
A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete
Cser kiadó, 2009.
108 o. 4995 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár