2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A peruiak mindig stresszesek voltak

2009. december 7. 11:53 Discovery News, MTI

A régi korok emberei nagyon stresszesek voltak - tárta fel egy minap megjelent tanulmány, amelynek szerzői meglepően magas stresszhormon szintet mutattak ki az i.e. 550 és i.sz. 1532 között élt peruiak hajmaradványaiban.

A Journal of Archeological Science című szaklapban megjelent publikáció (Assessing individual systemic stress through cortisol analysis of archaeological hair) szerzői elsőként vizsgálták a stressz hatására termelődő kortizol hormon szintjét ilyen régről származó hajszálakban. A szervezetben valamiféle fenyegetettség miatt kiváló kortizol a test minden tájára eljut, kimutatható a vérben, a nyálban, a vizeletben és a hajban is.

A kutatás révén immár nem csak arról kaphatunk képet, hogyan viselkedtek a régi korok emberei, hanem arról is, hogyan éreztek - hangsúlyozta Emily Webb, a publikáció vezető szerzője. A Nyugat-Ontariói Egyetemen antropológusként dolgozó Web csapatával öt különböző perui helyszínen feltárt sírokból előkerült tíz perui ember hajmaradványának kortizol-szintjét mérte meg. A kutatók egyébként hasonló eredményre jutottak hasonlóan régi ontariói, núbiai és korai egyiptomi leletek vizsgálatakor, ám a most közétett tanulmány az említett perui leletekből nyert eredményeken alapult.

Webb szerint a magas stressz-szintet sok minden okozhatta, köztük az élelmiszerszerzés bizonytalansága vagy a szárazság, illetve az egészségért, a biztonságért vagy a jólétért való aggodalom. A vizsgált peruiak stessz-szintje ugyan átlagosan magasabb volt, mint a ma élő embereké, de mint Webb rámutatott: a modern élet kényelme sem képes megszűntetni a stresszt, mivel a mi életünkben számos más nyomasztó dolog adódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár