2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szocialista mindennapok a rendőrség szemszögéből

2009. december 4. 16:47

Újabb különleges digitális archívumot indított a Nyílt Társadalom Archívum (OSA): a tegnap bemutatott, és szabadon használható adatbázisba a Magyar Rendőr című, 1947 és 1989 között megjelent lap fotói kerültek, amelyből az erőszakszervezet mindennapjai mellett az ideologikus rendfenntartás alapjait is megismerhetjük.

1947 januárjában Magyar Rendőr címmel új folyóirat jelent meg a magyar sajtópiacon. A kizárólag a belügyi állomány tájékoztatását szolgáló, belső terjesztésű újság a Belügyminisztérium Közrendészeti Főosztályának Politikai Osztálya gondozásában indult. A Magyar Rendőr első főszerkesztője Marschall László rendőr ezredes volt, akit 1948 végén leváltottak, majd 1949 májusában a Rajk-perben bíróság elé állítottak és kivégeztek. Elítélése és kivégzése az egész szerkesztőség lecserélését vonta maga után.

A kezdetben kétheti lapként megjelenő újság fényképek nélkül indult. Az első fotó fél évvel az indulás után, 1947 júliusában került az újság borítójára. 1948 végéig csak a négy mélynyomású borító-oldalon lehetett fényképekkel találkozni, de 1949-től a belső oldalak is illusztráltak lettek. A fényképek megjelenésével egyidőben főállású fotósokat szerződtettek a laphoz, akik közül többen évtizedeken át dolgoztak az időközben hetilappá alakult újságnál. Egyidőben általában 3-4 fotós szállította a riportokat és tudósításokat, melyek jórészt sosem jelentek meg a lapban.

A kezdetektől precízen vezetett fotónaplókat és a kinyomtatott újságszámokat összehasonlítva látható, hogy az exponált anyag több mint kétharmada soha, sehol nem jelent meg. A képkockák zöméről papírnagyítás sem készült. Szintén a fotónaplókból tudható, hogy az évtizedek során a filmtekercsek negyede elveszett (nem került az archív anyagok közé, esetleg a fotós hazavitte, vagy időközben megsemmisítették). Miközben sok riport készítésének dátuma, témája, készítőjének neve nem, vagy csak nehezen pontosítható, általánosságban elmondható, hogy a riportok zöméről fennmaradtak az alapinformációk.



A Magyar Rendőr fotósairól általában keveset tudunk. Zömmel jó szakemberek, rendőrségi fotósok (sokszor egyúttal helyszínelők) voltak, akiktől távol állt a művészi fényképezés, de szakmájukat általában magas színvonalon űzték. Ezért is történhetett, hogy a fennmaradt negatívokon meglepően kevés a selejt kocka. A fotósok közül a legismertebb Ruttkay Pál volt, aki 1945 után közlekedési helyszínelőből lett a Magyar Rendőr fotósa és akit az 1968-as nyugdíjazásakor joggal neveztek a "testület krónikásának".

Az eddig digitalizált anyagot végignézve látható, hogy a tudósítók valóban országos szinten dokumentálták a belügyi, rendőrségi munkát, illetve az állampolgárokkal szembeni eljárásokat és akciókat. Arányait tekintve igen sok a vidéken (akár kis falvakban) készített riport, de a tudósítók szinte mindenütt megjelentek, ahol a rendőrség ott volt. Márpedig, különösen a Rákosi korszakban, a belügy mindenütt ott volt. A villamosokon tujázó gyerekektől, a Tervkölcsön jegyzőkön át a bírósági tárgyalásokig és a szántás-vetéstől a beszolgáltatásokig, a rendőröket mindenhová elkísérték a tudósítók. A teljes gyűjtemény fókuszában a rendőrség belső élete áll (kiképzések, eligazítások, lövészetek, nyaralások, járőrök és helyszínelők), de nagy számban láthatunk izgalmas városképeket, sportfotókat, életképeket és úttalan utakon készített megdöbbentő útifotókat is. Így tehát miközben számtalan beállított, a valósággal még köszönőviszonyban sem álló tudósítást látunk, a fotókon folyamatosan jelen van, "kilátszik" a létező kommunizmus.

1947 és 1989 között több mint 18 ezer tekercs Leica, illetve 6x6-os filmet exponáltak a Magyar Rendőr fotósai, így tehát a közel 500 ezer képkockán cca 20 ezer riportot találhatunk. Ez a hatalmas, témájában és minőségében is rendkívül sokféle anyag, mely a szocialista Magyarország történetét egy egészen egyedülálló látószögből, a belügy nézőpontjából dokumentálta, a rendszerváltás után kis híján megsemmisült. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően a negatívok végül 1992-ben a Magyar Fotográfiai Múzeumba kerültek, ahol a gyűjtemény különálló, fontos részét képezik.

A Magyar Rendőr fotóarchívumának feldolgozása 2008 tavaszán kezdődött és folyamatosan zajlik. Az eredeti negatívokat kronológikus sorrendben digitalizálják, így az itt látható tartalom havonta bővül. Az időrendi sorrendet egyedül az 1956-57-es anyagok kapcsán bontották meg. Ezeket (történeti jelentőségük okán) előre vették, így tehát a forradalomhoz (időrendben) kapcsolódó anyagok már most láthatóak. (Sajnos a rendőrségi tudósítók nem vettek részt a forradalom dokumentálásában, de egyedülálló riportokat készítettek 1957 elején, pl az elesettek exhumálásairól).

Az egyes riportok leírása igen nehéz feladat. A közvetlen résztvevők, szemtanúk jórészt már nem élnek, a magyar rendőrség története ilyen mélységben eddig földolgozatlan, nehezen kutatható, ezért jónéhány szakértő is részt vesz a leírásokban.

http://magyarrendor.osaarchivum.org/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár