Feldolgozzák az Aradi Ereklyemúzeumot

2009. december 2. 18:05

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=27345

Európai Uniós támogatással dolgozzák fel és teszik a nagyközönség számára elérhetővé az 1848/49-es forradalom és szabadságharc relikviáit őrző romániai Aradi Ereklyemúzeum 17 ezer darabos gyűjteményét.

Az aradi Complexul Museum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösen nyert uniós támogatást a történelmi gyűjtemény megmentésére és közkinccsé tételére - mondta a román-magyar programról tartott tájékoztatón Magyar Anna, a Tisza-parti város közgyűjteményét fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdán sajtótájékoztatón. A december 1-jén indult egyéves program költségvetése 200 ezer euró, ennek 85 százaléka az uniós támogatás.

Zombori István történész, a Móra-múzeum igazgatója elmondta: az elkövetkező esztendő során magyar és román szakemberek a budapesti Hadtörténeti Múzeum szakmai támogatásával rendszerezik és feldolgozzák a gyűjteményt: fegyvereket és katonai felszereléseket, egyenruhákat, zászlókat, numizmatikai és képzőművészeti anyagot, valamint a 1848/49-es forradalom és szabadságharc kultuszának tárgyi emlékeit.

A gyűjtemény minden darabjáról fényképfelvétel készül és digitalizálják a múzeumban őrzött 16 ezer oldalnyi dokumentumot - plakátokat és aprónyomtatványokat, könyveket, kéziratokat és fotókat - is. A muzeológusok létrehoznak egy történeti információkkal kiegészített, magyar és román nyelvű adatbázist, amely a gyűjtemény teljes anyagát felöleli.

A két múzeum egy újabb pályázat során igyekszik forrást előteremteni arra, hogy a relikviákból egy olyan kiállítási anyagot állítsanak össze, amelyet Arad és Szeged mellett Budapesten is bemutathatnak majd. A tervek között szerepel a gyűjteményt bemutató magyar, román és német nyelvű tanulmánykötet elkészítése is.

Aradi értelmiségiek a 19. század végén kezdeményezték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeinek és dokumentumainak összegyűjtését és bemutatását. A gyűjtemény Szabadságharcos Emléktárgyak Országos Múzeuma néven gyorsan komoly hírnévre tett szert, és az egyik legjelentősebb hazai szakgyűjtemény lett. Az állandó kiállításnak és a műtárgyraktárnak helyet adó múzeumépület 1913-ban készült el.

A gyűjtemény a két világháború között, majd az azt követő években is látogatható volt, a szabadságharc centenáriumára kiállítást is rendeztek. A hatvanas évektől azonban a tárgyak zömét a múzeumi raktárak mélyére száműzték, és az anyag csak 1990 után kezdett újra publikussá válni.