Szegednek adta kincseit a világjáró professzor

2009. november 10. 07:56

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=27124

Egy világpolgár ajándékai Szegeden címmel nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban; a tárlat a világjáró Diczfalusy Egon professzor gyűjteményének válogatása.

A kiállítás jelentős része azokból az ajándékokból áll, melyeket a világot járt orvosprofesszor egykori alma materének adományozott. A darabok elsősorban közép- és dél-amerikai utak szerzeményei. A gyűjtemény térben és időben is széles intervallumot ölel fel. A kisebb, elszigetelt völgykultúrák mellett a nagy birodalmak, köztük az inka, a maja és a csimu is képviselteti magát. A jó állapotban lévő darabokon az adott kultúrákra legjellemzőbb főbb formák, motívumok fedezhetők fel. A kollekció segítségével az időutazás során közel 3000 évet tehet meg az érdeklődő, földrajzilag pedig Mexikótól Peruig találjuk meg a kollekció darabjainak lelőhelyeit.A szobrokon, kerámiákon az ember- és állatábrázolások mellett mitológiai alakok is megjelennek. Szépségüknél fogva kiemelhetők a gyűjteményben lévő Nazca-tálak vagy a Costa Ricából származó jáde faragványok.

Diczfalusy professzor 2007-től több alkalommal ajándékozott a Móra Ferenc Múzeumnak értékes művészettörténeti, illetve természettudományi könyveket, albumokat, ezek közül kéttucatnyit most a nagyközönség is láthat. Miután Diczfalusy Egon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőjeként a világ számos országában megfordult, az itt kapott, illetve vásárolt tárgyak - textilek, ezüst tárgyak, kerámiák - segítségével sok távoli kultúrába nyerhet betekintést az érdeklődő. Látható a kiállításon az iráni sah háziorvosától kapott imaszőnyeg, perzsiai ezüstszelence, mexikói ezüst medál, valamint az újdelhi és a bangkoki egyetem emléknyakkendője. Gazdag tudományos pályája során Diczfalusy Egon számtalan emlékérmet, kitüntetést kapott; ezek közül is néhányat bemutatnak a tárlaton.Az 1920-ban Miskolcon született Diczfalusy Egon 1944-ben végzett a szegedi orvosegyetemen. Nem sokkal később Svédországba, a Karolinska Egyetemre került a szerves kémia tanszékre, Szent-Györgyi Albert professzor ajánlásával. Tudományos pályája is ott kezdett kibontakozni. A később világszerte ismertté vált professzor 1986-ban ment nyugdíjba a stockholmi egyetemről.

Szakmai, tudományos és emberi kapcsolatai mindvégig megmaradtak a szegedi egyetemmel; a világ 36 országában fellelhető mintegy 150 tanítványa között van Telegdy Gyula akadémikus, Bártfai Görgy és Falkay György szegedi és Balogh Ádám debreceni professzor.

A kiállítás ma este nyílik a Móra Ferenc Múzeum Kupola csarnokában. A tárlat - amelyen Diczfalusy Egon is részt vesz - 2010. április 18-ig látható.