Kötetbe rendezték az MTI elfelejtett képeit

2009. október 15. 13:19

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=26708

Öt legendás magyar fotográfusnak, Kálmán Katának, Langer Klárának, Reismann Mariannak, Sándor Zsuzsának és Vadas Ernőnek a Magyar Távirati Iroda archívumában található munkáiból válogat az Elfelejtett képek című kötet, amelyet tegnap mutattak be Szegeden.

A könyv ötletét az MTI fotóarchívumának anyagából összeállított Kinyílt fiókok című tárlat adta: a kiállítás előkészítése során nagyon sok, az ötvenes évekből származó, értékes felvétel került elő, amelyek közül százat egy kötetben is szerettek volna bemutatni - mondta az album egyik szerkesztője, Keleti Éva fotóművész, aki az ötvenes években maga is együtt dolgozott az öt fotográfussal.

Keleti Éva a tárlat és a könyv előkészítése során mintegy tízezer elfeledett felvételt nézett át. A szegedi Móra Ferenc Múzeumban november 1-jéig látható kiállítás anyagának válogatása során egyaránt fontos volt a képek témája és művészeti értéke, a kötet összeállításakor azonban csak az esztétikai és a fotótörténeti szempontok számítottak. Nehéz volt a válogatás során eldönteni, mit hagyjunk ki, de a képek megtalálták egymást - fogalmazott a fotóművész.

Az album képei az ötvenes évek Magyarországát mutatják be: az embereket, a mezőgazdaságot, az ipart, a kultúrát, és elég hangsúlyt kap az ifjúság is, hiszen a négy fotográfusnőnek ez volt az élete. Emellett a kötet olvasói láthatják Vadas Ernő gyönyörű város- és tájképeit is.

A Magyar Fotó Állami Vállalatnál - amely 1956-ban az MTI-be olvadt - dolgozó alkotók hihetetlen művészi alázattal végezték munkájukat. A megrendelt anyagokat egyedi szemszögből, soha nem látott nézőpontokat keresve készítették el - fogalmazott a szerkesztő, hozzátéve: "ez a fiataloknak is okulásul szolgálhat, nincs rossz riport, csak rossz fotográfus".

A szerkesztők - Keleti Éva mellett Szarka Klára fotótörténész - a kötet anyagát igyekeztek úgy összeállítani, hogy a kor negatív oldalát, nehézségeit is bemutassák. Annak ellenére, hogy a fotósoktól akkoriban elvárt képeknek mindig pozitív kicsengésűeknek kellett lenniük. A kötet szerzői azért voltak nagyszerű fotósok, mert a "lakk mögül" előtűnik a valóság is.