Kiállítás a betiltott szobrokból Szegeden

2009. szeptember 17. 17:20

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=26348

Több mint egy évszázada a csanádi püspök még rendeletben tiltotta meg az öltöztetős Mária-szobrok templomban való őrzését. A vallási relikviák azonban szerencsére megmaradtak az utókornak. A megőrzött szobrokból rendezett tárlatot szeptember 18-án, pénteken 16 órakor Kiss-Rigó László megyéspüspök nyitja meg a Móra Ferenc Múzeumban.

A kiállítást a dóci, a makói, a sándorfalvi, a szeged-fölsővárosi, a szeged-rókusi, a tápéi római katolikus plébániák, valamint a szegedi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár, illetve a Móra Ferenc Múzeum anyagából állította össze Bárkányi Ildikó néprajzkutató és Orbán Imre történész. Az öltöztetős és körmeneti Mária-szobrokat bemutató tárlat az országos szakrális hét részeként jött létre.

"Ha öltöztetős, hordozós szobrokat említünk, sok mai embernek a portugál, spanyol vagy latin-amerikai vallásos fieszták képe jelenik meg lelki szemei előtt, ahol hatalmas, drága kelmékbe öltöztetett szobrokat visznek körül a vallásos közösségek csuklyás tagjai. Pedig szűkebb értelemben vett hazánkban, a Csanádi Egyházmegye területén is majd’ minden templomban ott őrizték az öltöztetett Mária szobrot, amit ünnepeken Mária-lányok vállon vittek ki a körmenetekre” – mondja Czank Gábor újkígyosi plébános, a kiállítás szakmai tanácsadója.

A barokk kor múltával e szobrok egyre inkább kiszorultak a templomokból. Előbb a II. József-féle rendeletek jegyében történik a fokozatos vagy drasztikus eltüntetésük, majd az „egyházi divatnak” megfelelően, újabb stílusú Mária-szobrok beszerzésével kerülnek ki a szakrális térből. Mára már alig egynéhány templomban található öltöztetett szobor. Még ha a szobrot magát meg is őrizték, az öltöztetés szokása szinte mindenütt eltűnt.

A Csanádi Egyházmegyében kicsit tovább megmaradtak a templomban ezek a barokk vallásosságot visszaidéző szobrok - annak ellenére, hogy egy bő évszázada Dessewffy Sándor csanádi püspök rendeletben tiltotta meg az öltöztetős szobrok templomban való őrzését.

A megmaradt öltöztetős és körmeneti szobrokat bemutató tárlatot november 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban.