Avar sírokat rejtett a homokbánya

2009. szeptember 16. 20:14

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=26338

Avar kori sírokra és egy késő bronz kori település maradványaira bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az egykori szőregi homokbánya területén.

A szőregi szabadidőpark építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatás során összesen hat, a 7-8. századból származó avar kori sír és egy késő bronz kori település maradványa, néhány terménytároló gödör került elő - mondta el Balogh Tibor ásatásvezető régész.

A jó állapotban megmaradt sírok anyaga rendkívül látványos. Az egyik fiatal - tíz-tizenöt éves - nő csontvázát rejtő sírból a szokványosnak mondható cserépedény és állati csontból készült mellékletek mellett előkerült egy orsógomb és egy szépen megmunkált, csont tűtartó is.

A férfi sírok - amelyek húsz és negyven éves koruk között elhunytak csontvázát rejtik - egyikében pedig egy bronzveretes övet találtak. A bőrre felvarrt fém díszekkel ékesített övet feltehetően akkor kaphatta meg az ifjú, amikor férfivá érett - közölte a szakember.

Iványi Aurél, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy az ásatás nem hátráltatja a szabadidőpark uniós támogatással megvalósuló rekonstrukcióját, a Rózsaünnep és a hagyományőrző szőregi csata helyszínéül szolgáló terület rendezése a tervezet novemberi határidőre előreláthatólag elkészül.