2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyeseknek szent, másoknak kloáka volt a várárok

2009. augusztus 14. 12:59 Discovery News

Különböző feladatokat látott el az erősségeket körülölelő várárok: egy koreai feltárás szerint közegészségügyi, míg egy skóciai ásatás alapján spirituális jelentősége volt a várat védő víztömegnek.

Dong Hoon Shin és munkatársai Koreában a Weolseong palota maradványainak feltárásakor vették vizsgálat alá az azt övező területet. A Szöuli Nemzeti Egyetem orvosi fakultásának Orvosszakértői Intézetének kutatói a palota árkában ekkor ostorféreg (Trichuris trichiura) maradványait fedezték fel, amely alapján nyilvánvaló, hogy a várból az ürülék az árokba ömlött. A vizsgálat így rávilágított: bár a várárok sokszor kényelmi funkciót tölthetett be, onnan fertőzések, kórokozók, rovarok, és állandósult rossz szag érhette el a falak között lakókat.

Az építészeti vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az i.e. 57-ben épített, és a Silla-dinasztia (i.e. 57- i.sz. 935) uralma alatt használt erődben a helyiek megpróbálták kivédeni, hogy az árokból annak tartalma visszafolyjon az épületbe, ám ez nem sokszor sikerült. A Journal of Archaeological Science legújabb számában megjelent tanulmány szerint a kastélyban élők a 7. századtól már nem törődtek az árokkal, amely szép lassan elmocsarasodott.

Egy egész más feltárásról számolt be a British Archaeology című lap: a skóciai Fetternear House ásatásait mutatják be, amelyet a 13. században építettek. A munkálatokat vezető Penny Dransart szerint a helyiek nagyon tisztán tartották az árkot, és abban egykori tányérok darabjait, és egy 13. századi fahíd maradványait fedezték fel. Mivel azonban a vár soha nem töltött be katonai célokat, ezért a 6 méter széles csatorna nem jelentett komoly véderőt. A szakemberek szerint az építmény és az árok a keresztény virtus erejét szimbolizálta, amely távol tartja a gonoszt és a vadállatokat.

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a várárkok egy pogány kígyóistenség szimbólumaiból nőttek ki, míg a vízzel való feltöltés, és annak mélyére tekintés pedig a fizikai erő kozmológiai leképezése lehet. A történészek reményei szerint a vizsgálatokkal többet tudhatnak meg az ősi világban Nyugat-Afrikától Délkelet-Írországi elterjedt, és népszerű várárkok valós feladatáról és szimbolikus jelentéséről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár