Közép-Európa egyik legmodernebb múzeumi raktára épül Szegeden

2009. július 21. 18:56

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=25401

Közép-Európa egyik legmodernebb, minden igényt kielégítő közgyűjteményi raktára készül el az év végére Szegeden, az épületben helyet kapnak majd a Móra Ferenc Múzeum restaurátor-műhelyei is - közölte az intézményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Magyar Anna kedden a Tisza-parti városban.

A megyei önkormányzat az intézményei fenntartásával kapcsolatos kérdéseket nem csupán fiskális szemlélettel kezeli, arra áldoz, ami érték, ami maradandó - hangsúlyozta a politikus a létesítmény alapkőletételekor.

A megye tavaly nyáron értékesítette a múzeum belvárosi raktárbázisát az Árkád bevásárlóközpontot építő Einkaufs-Center Szeged GmbH-nak. Az önkormányzat az ingatlanért kapott 800 millió forintos vételárból fedezi az új, a korábbinál sokkal korszerűbb és másfélszer nagyobb alapterületű raktárbázis 640 millió forintba kerülő kialakítását, a fennmaradó összeget pedig a költöztetés és az ideiglenes raktározás költségeire fordítja - mutatott rá Magyar Anna.

Zombori István megyei múzeumigazgató elmondta, a 12 ezer négyzetméteres telken felépülő kétszintes, 4 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű létesítménybe 150 nap múlva, decemberben költözhet be a múzeum harminc munkatársa, valamint öt különböző gyűjtemény anyaga. A raktárak mellett az épületben helyet kap egy korszerű, 500 négyzetméteres restaurátorműhely is, ahol többek között az M43-as autópálya nyomvonalán a közelmúltban befejeződött ásatásokon előkerült leletanyaggal dolgoznak majd a szakemberek - tette hozzá az igazgató.

Az igény esetén a későbbiekben további 700 négyzetméterrel bővíthető épület melletti szabad terület lehetőséget nyújt arra, hogy ott elhelyezzék a gyűjtemény nagyméretű tárgyait. A létesítmény bizonyos részeiben pedig látványraktárakat alakítanak ki, ahol a látogatók szervezett formában ismerkedhetnek meg a gyűjteményi anyag azon részével, melyet a kiállításokon nem tudnak bemutatni - közölte a muzeológus.