2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Játék a történelem sorsfordító éveiről

2009. június 23. 09:40 MTI

Melyik volt és melyik lesz az emberiség történelmének legsorsdöntőbb éve? Erre a félig komoly játékra hívta fel olvasóit - történészeket, tudományos kutatókat, szociológusokat és egyszerű érdeklődőket - a The Economist című londoni hetilap negyedévenként megjelenő mellékletének, a More Intelligent Life-nak a nyári száma. Jézus és Mohamed nem indulhatott.

"Játék, de mégiscsak komoly. Elgondolkodhatunk arról, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, honnan jöttünk" - mondta az ötletgazda és a vita moderátora, Andrew Marr, a BBC volt szerkesztője, aki két évvel ezelőtt televíziós dokumentumsorozatot készített a második világháború utáni Nagy-Britannia történelméről.

A szakértők között természetesen nem alakult ki konszenzus, hiszen országok, kultúrák, vallások szerint mindenkinek más dátumhoz köthető a legnagyobb sorsforduló. Így azután törölték a jelöltek közül Jézus Krisztus születését, a keresztény időszámítás nulladik évét, amelynek időpontja amúgy is vitatott - a történészek evangéliumok által alátámasztott évszámai i.e. 4-5. Nem indulhatott a 622-ik év, Mohamed próféta Mekkából Medinába való menekülése (hedzsra), az iszlám időszámítás kezdete sem.

Hasonló volt a helyzet egyes háborúkkal, mert igaz, hogy Julius Caesar i.e. 44. március idusán történt meggyilkolása vagy Konstantinápoly török kézre kerülése igen fontos esemény volt az európai történelem szempontjából, de egyiket sem tartották "egyetemes értékű fordulópontnak". Ezzel szemben esélyes lehet 1492, amely megindította a nagy felfedezések sorát Amerikától egészen a Holdra szállásig, vagy 1439, a könyvnyomtatás feltalálása, a Gutenberg-galaxis kezdete, amelynek eddigi végpontján az internet áll.

Ugyancsak nagy jelentőségűnek tartották 1776-ot - erre szavazott maga Marr is -, mert az Egyesült Államok függetlenné válásával egyfelől megnyílt az út a modern liberális demokrácia előtt, másfelől pedig ez volt a kezdete egy szuperhatalom kialakulásának. Kapott voksot 1789 is, nem is annyira a nagy francia forradalom, hanem az emberi jogok egyetemes nyilatkozata miatt. 1945 a második világháború befejezése, valamint - Hirosima és Nagaszaki után - az atomkor kezdete. De többen szavaztak 1989-re is, hiszen a berlini fal leomlását követően kiteljesedett a globalizáció.

A More Intelligent Life nem megy a szomszédba egy kis provokációért sem, és az jósolja, hogy a legsorsdöntőbb év 2009 lesz, mert ha az őszi koppenhágai klímakonferencián a nagyhatalmak nem tudnak megállapodni, akkor az emberiség elszalasztotta az utolsó lehetőséget, hogy megmentse élőhelyét.

A lap portálján mindenesetre folytatódik a vita
. Szavaztak 1848-ra, Európa forradalmaira, de megemlítették Marx és Engels kommunista kiáltványát is; tippeltek 1914-re, az első világháború kitörésére, 1919-re, a versailles-i békeszerződésekre, aztán 1969-re, a Holdra szállás évére, de volt, aki 2001-et nevezte sorsfordítónak, természetesen a szeptember 11-i New York-i terrormerényletek miatt. Egy 1949-et választó hozzászóló a kínai kommunista forradalom győzelmét tartotta roppant nagy horderejűnek, amely szerinte - Kína fejlődésének fényében - végérvényesen átrendezheti a világ erőviszonyait. De érdekes okfejtése volt az egyik honlaplátogatónak, aki szerint i.e. 480 volt a döntő, amikor a Thémisztoklész vezette görög hadak legyőzték a szalamiszi csatában Xerxész perzsa király seregét, mert ha akkor a görögök perzsa uralom alá kerülnek, nem lett volna sem Nagy Sándor, sem római birodalom, és semmi, ami ebből következett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár