2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Impozáns múzeumban a szürrealizmus nagymestere

2009. május 21. 15:49 MTI

A leghíresebb szürrealista belga festő, René Magritte műveinek szentelt múzeum nyílt szerdán Brüsszelben. Az intézményt II. Albert király és Paola királyné avatta fel a helyi szépművészeti múzeum közelében, ahol eddig is jelentős Magritte-gyűjtemény volt látható.

René Magritte (1898-1967) a szürrealizmus zseniális mestere volt, a 20. század legbefolyásosabb művészei között tartják számon. Eredetileg egy tapétagyárban dolgozott, és első művei absztrakt alkotások voltak, amelyek láttán sok kritikus még szörnyülködött. Egyes festményei Salvador Dalí és más szürrealista mesterek képeinek népszerűségével vetekednek. Ilyen például A képek árulása (La trahison des images), amely egy pipát mutat be azzal a felirattal, hogy "ez nem egy pipa". Fő művei közé sorolják a Fények birodalma (L'empire des lumieres), a Seherezádé, a Csipkerózsika és a Visszatérés (Le retour) című festményeit is.

A művész esetenként nők arcát aktokkal helyettesítette, de találkozhatunk műveiben ókori romok közt repülő teknősökkel, szokatlan környezetbe helyezett hétköznapi tárgyakkal, lebegő kövekkel, esernyőkkel és növényekkel, meghökkentő portrékkal is. Szívesen dolgozta fel szürrealista formában más mesterek festményeit. Aktjai egy részét a korabeli társadalom botrányosnak minősítette. Máig ható befolyását mutatja, hogy műveinek részletei számos pop- és rockzenei album borítóján (Rolling Stones, Styx) szerepeltek. Paul McCartney, a Jethro Tull, az Oasis és Paul Simon dalszövegeikben vagy klipjeikben is megemlékeznek róla. Motívumaival olyan neves filmek egyes részleteit is ihlette, mint például a Thomas Crown ügy vagy a Játékok háborúja.

Magritte művei mára szerteszét szóródtak a világban. A királyi palota közelében álló új múzeum főleg a Belgiumban maradt remekekből mutat be több tucatnyit, összesen 200 egyéb festmény és kiállítási tárgy között. A múzeum falain a művésztől származó híres idézetek is olvashatók. A látogatók természetesen Magritte életéről is bőséges információt kaphatnak a múzeumban. A művész Párizsban is több évet töltött, hazájában pedig a festészeten kívül újságírással és politizálással is foglalkozott: a két világháború között néhány évig a kommunista párt tagja volt.

A múzeum vezetői évi mintegy félmillió látogatóban reménykednek. Az ötemeletes, impozáns épület június legelején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár