Történeti borvidékek elevenednek meg a múzeum falai között

2009. május 18. 12:43

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=24519

Egy ötvenötezer darabból álló borcímke-gyűjtemény legértékesebb darabjait tekintheti meg a nagyközönség a Móra Ferenc Múzeumban. A május 19-én nyíló kiállítás anyagát a Szent Vince Borrend nagymestere, dr. Fülöp Mihály kollekciójából válogatták össze.

A tárlat egy képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat, amely során felfedezhetik az 1918 előtti Magyarország elfeledett pincészeteit, messze földön híres borait. Mód László, a kiállítás rendezője szerint azon túl, hogy leírást olvashatunk az adott italról, a borcímke egyben fontos kordokumentum is.

A címkéken a történelmi korok is rajta hagyták a bélyegüket, hiszen különböző hatalmi jelképek bukkanhatnak fel rajtuk, kifejezve ezzel az adott korszak ideológiáját. A címkék változatossága ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medence szőlőtermő tájain milyen sokféle bort termeltek és palackoztak.

A határon túli magyar területek közül bemutatásra kerül többek közt a ma Szerbiához tartozó versec-fehértemplomi borvidék is; a verseci nedű kézzel festett borcímkéje a világháború előtti időszak korhű lenyomata. A látogatók képzeletben szintén bebarangolhatják az aradi borvidéket. Itt termett a világhírű ménesi aszú, mely a tokaji aszú testvérének tekinthető, és amelyet a Habsburg udvarban is előszeretettel fogyasztottak. A tárlat legrégebbi darabja egy 1870-ből származó zalaszabari borcímke. Az elfeledett szabari bor az 1890-es évek londoni borvilág kiállításának aranyérmes itala.

Mivel a modern értelemben vett borcímkék megjelenésével és széleskörű elterjedésével szorosan összefügg a palackok használata, ezért a tárlat olyan borosüvegeket is bemutat, amelyeket a 19-20. század fordulóján használtak.