A helyére került Szent Dömötör lándzsája

2009. április 9. 14:45

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=24170

Befejeződött a közel két és fél méter magas, Szent Dömötört ábrázoló szobor restaurálása és a Móra Ferenc Múzeum korábban bedeszkázott kőtárát is felújították. Évtizedekre elzárt román, gótikus, reneszánsz és barokk kori faragványokat láthat ismét a nagyközönség a szegedi vármúzeum udvarán.

A barokk Szent Dömötör szobor a török hódoltság után újjáépített Dömötör-templom főhomlokzatának egyik ékessége volt. A templom mindössze 170 évet ért meg, 1920-ra a Dóm építése miatt teljesen lebontották. Egyes források szerint a Szent Dömötör szobrot Szeged város kőfaragói készítették, mások szerint viszont bécsi mesteremberek műve a patinás alkotás.

A magas templomi elhelyezés miatt arányaiban torz szobor sokáig rejtve maradt a nézők szeme elől, most viszont újra láthatják az érdeklődők a megújított kőtárban. A barokk alkotást igencsak megrágta az idő vasfoga, szükség volt az elmúlt hónapokban egy komoly restaurációra. Bánvölgyi László szobrászművész az időközben elveszett tartozékokat – mint például a kezében tartott lándzsát – is pótolta.

A 109 szobrot és faragványt bemutató, felújított kőtárban tekinthetik meg az érdeklődők a nemrég feltárt Szent Erzsébet templom előkerült épületdíszeit is. Az esti kivilágítással ellátott kőtár által a vármúzeum udvara tavasztól őszig szabadtéri tárlattá válik.