Makóra gurul Bádog Böske

2009. április 1. 10:02

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=23991

Április 5. a veterán járművek napja lesz Makón: egy eredeti, 1925-ös Ford T-modell vonul majd végig a város utcáin. Az angolul Tin Lizzynek, azaz Bádog Böskének becézett kuriózum is részt vesz a veterán járművek felvonulásán, majd egy 90 éves T-modellt vehetnek szemügyre az érdeklődők a makói József Attila Múzeumban, ahol később egy magyar motorkerékpárokat bemutató kiállítást is megnyitnak majd.

Különleges események sorozata várja a veterán járművek szerelmeseit Makón: három nem mindennapi programra, a veterán járművek felvonulására, a Galamb József és a Ford T-modell című kiállítás, valamint a Magyar motorkerékpárok elnevezésű tárlat megnyitójára várják az érdeklődőket április 5-én.

A nap a veterán járművek felvonulásával indul délelőtt tíz órakor. A menetet szegedi rendőrmotorosok vezetik fel, majd egy eredeti, 1925-ben készült T-modell zárja a sort. A T-modellt 1908 és 1927 között gyártották, közel tizenöt millió darabot adtak el belőle világszerte. Az első futószalagon gyártott autó beceneve Tin Lizzy volt, melyet az itthoni tulajdonosok Bádog Böskére magyarosítottak.

Szintén április 5-én kerül sor a Galamb József által tervezett T-modellt bemutató kiállítás megnyitójára a József Attila Múzeumban, amelyen megtekinthető lesz egy igazi járműritkaság is: egy eredeti, 90 éves Ford T Touring. A múzeum kertjében pedig a közönség megcsodálhat egy 1925-ben gyártott T-modell alvázat működő motorral, illetve egy Fordson traktort is.

A programok sora ezzel azonban nem ér véget: ugyanezen a napon nyílik meg a Magyar motorkerékpárok című technikatörténeti kiállítás a makói múzeumban, melyet Ocskay Zoltán, a Veterán Autó és Motor című lap főszerkesztője nyit majd meg. A tárlaton a látogató végigjárhatja Magyarország elmúlt évtizedeinek történelmét a veterán motorcsodák segítségével.

A kivételes napon mindezen felül különböző előadásokkal, beszámolókkal és további érdekességekkel várják az érdeklődőket a veterán járművek szellemiségének jegyében.