Közös koporsóba temették az avar kori gyerekeket

2009. március 27. 15:10

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=23943

Régészettörténeti helyen, Felgyő-Űrmös tanyánál végeznek feltáró munkát a Móra Ferenc Múzeum régészei, akik egy kerékpárút alapozása előtt bukkantak egy különleges temetkezés nyomaira.

A lelőhelyen 1955 és 1977 között, vagyis kisebb nagyobb megszakításokkal 22 éven át ásatott a legendás régész, László Gyula. A tekintélyes szakember nevéhez egy „honfoglaláskori falu” feltárása fűződik e területen.

A Vidre-ér partján hosszan elnyúló területen László Gyula idejében - a kora Árpád-kori település mellett - egy bronzkori temető 15 zsugorított csontvázas sírja, 71 urnás temetkezés, 6 szarmata sír és egy nagy kiterjedésű avar kori temető 221 temetkezése került elő. „A lelőhely a hazai régészettudományban a feltárt kör alakú, félig földbe mélyített építményekről híresedett el” – mondja Balogh Csilla, a Móra Ferenc Múzeum régésze, a mostani ásatás vezetője.

A nagy előd ásatása után három évtizeddel a Csongrád és Felgyő között épülő kerékpárút kivitelezési munkálatai kapcsán ismét lehetőség nyílt arra, hogy e nagy kiterjedésű, izgalmas lelőhelyből egy újabb szeletet tárjanak fel a Csongrád megyei régészek. Az ásatás költségeit a Csongrádi Kistérségi Többcélú Társaság fedezi. „A kerékpárút nyomvonalán kb. 5 méter szélességben dolgozunk, s közel 1000 négyzetméter megkutatására van lehetőségünk” - ad tájékoztatást az ásatásvezető.

A humusztakaró eltávolítása után eddig 65 objektum került elő, melyek többsége - gödrök, árkok, házak - az Árpád-korra keltezhetőek. Feltártak a szakemberek két avar kori sírt is; az egyikben közös koporsóban két gyermek feküdt, összefont karokkal.