Modern totemek érkeznek Makóra

2009. március 12. 16:23

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=23843

Különleges vándorkiállítás érkezik március 14-én a makói József Attila Múzeumba: több évszázad viharait megélt történelmi lobogókat mutat be a temesvári Bánát Múzeum zászlótörténeti kiállítása. A kuriózumnak számító, több száz éves városi, egyesületi és céhzászlók betekintést engednek nem csupán Temesvár, hanem az egész egykori Nagy-Magyarország múltjába is.

A zászlók, lobogók egy közösség vagy nemzet hovatartozásának, összekovácsolódásának legfontosabb szimbólumai. Már az őskortól kezdve az ember életének fontos részei voltak: az ősközösségi társadalmakban használt totemek és különböző rituálék tekinthetők a zászlók elődeinek, melyek már akkor is az egyén csoporthoz tartozását jelképezték.

A zászló mai alakja a Távol-Keletről származik, Európában az ókori rómaiak használtak először lobogókat. Ezek általában rúdra erősített vörös, lángnyelv- alakú vászondarabok voltak, melyekre különböző motívumokat festettek és a csatákban a sereg élén hordozták őket. A vörös szín nem véletlen- a római mitológiában a tűz istenét a vörös színnel, láva alakjában feltörő jelenségként ábrázolták, a villámokat pedig az isteni tűzként jelenítették meg.

A középkorra egész Európában elterjedtté váltak a zászlók, és nem csupán egy rongydarabot jelentettek: minden esetben valamilyen jelkép, eszme hordozóivá váltak, és végig kísérték az emberiséget a történelem rögös évszázadain- akár áldozati, akár harci zászlóról vagy nemzeti lobogóról legyen is szó. Olyan nagy tiszteletben tartották őket, hogy megbecstelenítésükért komoly büntetés járt: kiközösítést, testi fenyítést vagy akár halált is vonhatott maga után.

Minden egyes zászló egy mérföldkő: egy nép, egy közösség életének állomásait, történelmének dicső és borús korszakait szemlélteti. Az összetartozás jelképei és művészi munkák egyaránt: elkészítésüket, feldíszítésüket különleges odafigyeléssel végezték, az elkészült lobogókat nagy tiszteletben tartották. Ezek a történelmi lenyomatok láthatóak a bánáti zászlótörténeti vándorkiállításon, mely március 14-től a makói József Attila Múzeumban tekinthető meg.

A március 14-én, szombaton 16 órától kezdődő kiállítás-megnyitón dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke és Dan Leopold Ciobotaru, a temesvári Bánát Múzeum igazgatója köszönti a megjelenteket, majd M-Kiss Hédy textilművész nyitja meg a tárlatot.