2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Faháncsból szőtték a kőkori lábbelit

2009. március 11. 13:25 MTI

Kőkorszaki szandálra bukkantak a régészek Németország déli részén, a Boden-tó üledékében - a lábbelit legutóbb 4900 éve viselték.

A faháncsból szőtt lábbeli körülbelül 36-os méretű, s azt i.e. 2900 körül készíthette a korabeli "suszter" - közölték a baden-württembergi hatóságok. "Már a kőkorszakban is a Boden-tó volt a legkellemesebb lakóhely" - vélekedett a lelettel kapcsolatban Johannes Schmalzl, a stuttgarti városi tanács feje, aki bemutatta a kisebb szezációnak nevezett leletet.

Mint mondta, a csaknem teljes épségben fennmaradt szandálnak csaknem olyan régészeti jelentősége van, mint Ötzi, az 5 ezer éves "jégember" ruházatának, akinek mumifikálódott földi maradványaira az Alpok olvadó gleccserében bukkantak 1991-ben. A kőkorszaki lábbelit a régészek az üledékben fedezték fel egy, a vízparton épült cölöpfalu közelében. A település az i.e. 4. és 1. század között volt lakott.

A kutatásokat az Európai Unió finanszírozta. A projekt az ősi tavi települések feltárást és megőrzését célozza. E falvak maradványai, amelyek évezredeken keresztül fennmaradtak a tavak üledékében, veszélybe kerültek a klímaváltozás, kikötőépítése és a hajózás miatt. A feltárásokon dolgozó kutatócsoport reményei szerint az ősi települések végső soron felkerülnek az UNESCO világörökségi listájára is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár