Íróportrékat temetnek Szegeden

2009. február 8. 16:49

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=23336

Rendhagyó kiállítás-záróra kerül sor a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban február 9-én, hétfőn 15 óra 30 perckor. A részvevők az eseményen szimbolikusan elmetik Dömötör Mihály "Íróportrék" című tárlatát, majd a "gyásznépnek" bemutatják a kiállítás fotóanyagából létrejött íróportré-kötetet.

A tárlatzáróra gyülekezők Verdi Rekviemjét hallhatják magnóról. A rendezvény szomorú mivoltát temetői gyertyák és fekete lepellel leterített asztalok jelképezik.

Huszonnégy íróról harminc fotója volt látható a Fekete ház Íróportrék-tárlatán. A Dömötör Mihály múzeumi fotográfus által készített felvételeken legendás, már nem élő művészek portréi mellett ma is alkotó írók képmásával találkozhattak az érdeklődők. A február 9-én záró kiállításon egy társaságot alkot Bohumil Hrabal, Fejtő Ferenc, Baka István, Kertész Imre, Nádas Péter és Darvasi László.

Dömötör Mihály 1980 óta a Móra Ferenc Múzeum fotósa. Az ismert alkotó munkája egyik része, hogy azokon a szegedi rendezvényeken, amelyek irodalomtörténeti szempontból érdekesnek vagy fontosnak ígérkeznek, ott legyen s fényképezzen. A tárlatra bocsátott portrésorozat úgy "mellékesen" egy kis szegedi irodalomtörténet is, hiszen a portrék szegedi és Szegedre látogató írókat mutatnak meg.

A népszerű tárlatot hétfőn jelképesen - francia szokás szerint - eltemetik. A kiállítás-záró résztvevői Zombori István megyei múzeumigazgató köszöntője után elkezdik leaggatni az íróportrékat a falról. Ezt követően mutatják be az írók képmását tartalmazó impozáns küllemű kötetet az érdeklődők számára. Dömötör Mihály szerzővel Tandi Lajos újságíró beszélget.