2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyetemen oktatják a soá tanítását

2009. február 2. 11:01 MTI

Európában egyedülálló tárgyat vezetett be a római Sapienza Egyetem: arra képezi a jelentkezőket, hogy miként tanítsák a soát, miként mondhatják el a zsidók elleni népirtás történetét oly módon, hogy az soha ne merülhessen feledésbe Olaszországban. A tanfolyam elvégzése a soá tanítására jogosító master diplomát biztosít.

"Nem sok időbe telik és már nem lesznek élő tanúi a zsidó népirtás borzalmainak, ezért új utakat kell keresni arra, hogy miként adhassuk át az erre a múltra vonatkozó ismereteket a fiataloknak" - magyarázta el Renzo Gattegna, az Olaszországi zsidó közösségek uniójának elnöke, aki részt vett az egyéves kurzus előkészítésében.

"A több szakág eredményeit felhasználó tanfolyam legfőbb újdonsága, hogy nem annyira magára a történetre, hanem oktatásának módszereire összpontosít" - mondta el David Neghnagi, a kurzus koordinátora. "Diákjaink a történelem, a művészet, az irodalom és a pszichológia felől közelítik meg a témát, így például szükség van a társadalomtudományokra annak megértéséhez, milyen lélektani következményei voltak a soának a túlélőkre" - fűzte hozzá. Amerikai és brit egyetemeken egyébként már régóta szerepelnek holokauszt-tanulmányok, de ezek magára a történetre, nem annak didaktikai módszereire helyezik a hangsúlyt.

Az első évben a római hallgatók főleg azok közül kerültek ki, akik már tanították a soát, a továbbiakban azonban pszichológusok, újságírók és antropológusok is jelentkeztek, fiatalok és idősebbek Olaszországból és külföldről egyaránt - mondta el Neghnagi. Az érdeklődés olyan nagy, hogy időnként vasárnap is tartanak előadásokat. Három év alatt mintegy félszáz személy végezte el a kurzust, a legutóbbi, harmadik tanfolyamot tizenöten fejezték be diplomával.. A közvélemény érdeklődését tükrözi, hogy az ünnepélyes átadási ceremóniáról több olasz televízió is beszámolt.

"Először csak a téma érdekelt, de most, hogy elvégeztem a kurzust, szeretném megosztani tudásomat és részt akarok venni a soá emlékének ápolására létrehozott társaságokban" - mondta el az egyik végzett, már 60 éves hallgató a ceremónia alkalmából, miközben felesége fényképen örökítette meg a férfit friss diplomájával együtt.

A fasizmus értékelése és a soá több mint 60 évvel Benito Mussolini több mint két évtizedig fennállt fasiszta rendszerének bukása után is vitatéma Olaszországban. A 2. világháború idején mintegy 8 ezer olasz zsidót deportáltak, többségük Auschwitzban pusztult el. A soá áldozatainak teljes száma világméretekben pontosan nem ismeretes, a legtöbb becslés 5-6 millió közötti számot említ.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár