2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Shackleton nyomában a Déli-sarkon

2009. január 21. 08:25 MTI

Száz évvel Ernest Shackleton sikertelen expedíciója után egy háromtagú brit csapat, köztük a világhírű sarkkutató rokona érte el pár nappal ezelőtt a Déli-sarkot.

"Teljes extázisban vagyunk. Már gyerekkoromban az volt az életcélom, hogy ezt az utat megtegyem" - mondta műholdas telefonon keresztül Henry Worsley, amikor két társával Will Gow-val és Henry Adamsszel elérték vasárnap a Déli-sarkot.

Az expedíció 66 napig tartott, ez alatt az idő alatt végigmentek azon úton, amelyet Shackleton 100 évvel ezelőtt megtett. Mintegy 1500 kilométeren át húzták magukkal szánjaikat napi átlag 10 órában, nem ritkán -52 Celsius-fokos hőmérsékletben.

Shackleton 1908 októberében indult útnak azzal a céllal, hogy ő lesz a világ első embere, aki eléri a Déli- sarkot. 1909-ben csapatával 155 kilométeres távolságig jutott, de a szélsőséges körülmények miatt visszafordulásra kényszerült. Abban az időben ennyire közel még nem ért ember a Déli-sarkhoz. Két évvel később 1911 decemberében érte el a pólust az első ember, a norvég Roald Amundsen.

A mostani expedíció tagjai közül Will Gow felesége révén kötődik Shackletonhoz, Henry Worsley Shackleton társának, Frank Worsleynek a leszármazottja. Henry Adams pedig a száz évvel ezelőtti sikertelen sarkhódító csapat egyik tagjának dédunokája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár