Kiállítás az örökéletű farmerről

2008. október 31. 12:41

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=22302

Örökéletű farmer címmel nyílik a több mint százéves ruhadarab történetét, készítését és a divat változását bemutató kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A Néprajzi Múzeum öt évvel ezelőtt indította el a MaDok-programot, ennek keretében "a mát dokumentálják", azaz a jelenkor gyorsan változó tárgyi kultúráját gyűjtik össze, és állítják ki. A program részeként hozták létre a pápai Kékfestő Múzeum farmerkiállítását is, amelyet először a dunántúli városban, majd Budapesten és Zalaegerszegen mutattak be.

A farmereket, illetve ahhoz kapcsolódó tárgyakat 2005-ben kezdték el gyűjteni. A még mindig alakulófélben lévő gyűjtemény már több mint háromszáz darabból áll. Ebből mintegy százat mutatnak be a Móra-múzeumban. A Kultúrpalota emeleti kiállítótermében láthatóak lesznek farmerből készült hosszú- és rövidnadrágok, szoknyák, kabátok, táskák, mellények, cipők, szandálok, sapkák és még játékfigurák is. A farmerviseletek többsége hagyományos indigókék, de felbukkannak zöld, rózsaszín, narancssárga, kockás és csíkos darabok is.

A 2009. február 8-ig megtekinthető tárlat hét tematikai egységből áll. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatják a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi's-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is. A kiállítás talán legérdekesebb darabja az a farmerkabát, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kabátot a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta meg öt éve, és adta kölcsön a farmerkiállításhoz.

A vándorkiállítás anyagát a Móra Ferenc Múzeum a szegediek, köztük a közgyűjtemény dolgozóinak farmeres fotóival, illetve saját ruhadarabjaival egészítette ki.