2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Civil kiáltvány Belső-Budapest védelmében

2008. október 19. 12:24 MTI

Állítsuk meg Belső-Budapest pusztítását! címmel írt alá közös kiáltványt a Podmaniczky Páholy (PP) kezdeményezésére tizenkét civil egyesület pénteken a Lánchíd-palota Podmaniczky-termében. Mint Saly Noémi, a PP szóvivője elmondta, a dokumentumot Podmaniczky Frigyes halálának 101., a páholy megalakulásának első évfordulója alkalmából szövegezték meg.

Az aláírási ceremónia díszleteként a szervezők tizenkét, az utóbbi években elpusztított belvárosi épületet mutattak be tablókon. "Mindannyian tudjuk, hogy nem tizenkét ilyen jelképes keresztet lehetne állítani, hanem több százat" - utalt a szóvivő a belső kerületek pusztuló építészeti örökségére. Saly Noémi kiemelte, különösen fontos az összefogás, mert "megint vannak halálra ítélt és súlyosan fenyegetett épületek".

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke szintén az elmúlt években lebontott értékes belvárosi házak magas számát hangsúlyozta. A városvédő szakember felhívta a figyelmet az V. kerületi projektek során tervezett bontásokra is, amelyek több kiemelten védett épületet is érintenének. Az átgondolt fejlesztéseket kéri számon a civil szervezetek által megfogalmazott dokumentum is. Az aláírók nem ellenzik a beruházásokat, leszögezik azonban: "A történelmi városmag ne legyen terepe stíluskísérleteknek!".

Mint a kiáltvány hangsúlyozza, "Budapest jövőjének esélyeit (...) erősen rontja a teherbíró képességét többszörösen meghaladó gépjármű-közlekedés is", ezért a civil szervezetek úgy vélik: a belső városrészekben radikálisan vissza kell szorítani az autóforgalmat is. A dokumentum szorgalmazza egy modern ösztönző- és szabályozási rendszer megalkotását, amely az értékmegőrzést szolgálná.

A kiáltványt a helyszínen írták alá a Budapest Világörökségéért Alapítvány, a Budapesti Városvédő Egyesület, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Egyesület, a LÁT-KÉP Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Csoportja, a Nagy Budapest Törzsasztal, az ÓVÁS! Egyesület, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület vezetői, illetve a ceremónia előtt látták el kézjegyükkel a Kamermayer Projekt Egyesület, a Kós Károly Egyesülés és a Szeretem Budapestet Mozgalom képviselői.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár