2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nemzeti trikolórt is felhasználta Sanghaj magyar építésze

2008. június 15. 13:31

Tökéletes építészet - Hudec Sanghajban címmel nagy kiállítás nyílt szombaton az egykori Amerikai Klubban Hudec László magyar építész születésének 115., halálának 50. évfordulóján.

Az egykori Amerikai Klub - amelyet szintén Hudec tervezett 1925-ben, és amely 2005 óta üresen áll, korábban bíróság működött benne - 400 négyzetméteres báltermében állítják föl a kiállítást a sanghaji kormányzat támogatásával. A magyar főkonzulátus azon dolgozik, hogy az épületet a jövőben kulturális célra használják, s a két ország műemlékvédelmi szakembereinek együttműködésével közösen újítsák föl - mondta el Hajba Judit kulturális szakdiplomata.

Az érdeklődők tablókon, fotókon, eredeti tervrajzokon, maketteken követhetik nyomon Hudec sanghaji munkásságát. Emellett a Magyar Országos Levéltárból is láthatók lesznek iratok, amelyek Hudec László életét, s tiszteletbeli konzuli működését dokumentálják, valamint a leszármazottaktól való levelek és fotók gazdagítják az anyagot.

A szombat délelőtt tartott megnyitón bemutattak egy dokumentumfilmet is Hudec László sanghaji épületeiről, amelyet az EU Hangja nevű kulturális alap készített. Az emlékkiállítást a Sanghaji Magyar Főkonzulátus a Várostervezési Hivatallal, a Városi Építészeti Archívummal és a Tungcsi (Tongji) Egyetem Építészeti és Várostervezési Intézetével közösen szervezte.

A megnyitóval egyidejűleg látott napvilágot a Városi Építészeti Archívum kínai-angol nyelvű kiadványa, amely Hudec László sanghaji épületeinek fotóit, tervrajzait tartalmazza. A város legnagyobb példányszámú napilapja, a Shanghai Daily - amely a Hudec-év médiapartnere - Adósságtörlesztés Hudec László géniusza előtt címmel nagy írást jelentetett meg az építész ottani munkásságáról. A cikk szerint a városkép arculatát ma is meghatározó épületeket tervezett az art-deco stílusában a 20-as, 30-as években.

Hazaszeretete igen erős volt, a magyar zászló három színét - a pirosat, a fehéret és a zöldet - fölhasználta terveiben - jegyezte meg a lap, amely megszólaltatta két gyermekét, akik mindketten a 80-as éveikben járnak. Alessa arra emlékezett, hogy apja mindig igen elfoglalt volt, ideges és feszült, nagyon fáradtan érkezett haza késő esténként. Martint mint kisfiút az ragadta meg, amikor apja kínai ügyfelei orosz testőrökkel jöttek hozzájuk, s a testőröknél hatalmas fegyverek voltak.

Hudec László kevés szabadidejében sétált, golfozott vagy zenét hallgatott. Szerette a bécsi keringőt és a magyar cigánymuzsikát - idézte a Hudec gyerekeket a sanghaji lap, amelynek írását ugyancsak szerdán megjelentette a China View című pekingi angol nyelvű újság.

A Hudec kiállítás június 29-ig tart nyitva és megtekintése ingyenes.

(MÚlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár