Felépül az ország legmodernebb múzeumi raktára

2009. április 6. 20:57

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=20414

Az ország legmodernebb közgyűjteményi raktára készül el még az idén Szegeden, az épületben helyet kapnak majd a Móra Ferenc Múzeum restaurátorműhelyei is - közölte az intézményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Magyar Anna hétfőn a Tisza-parti városban.

A 12 ezer négyzetméteres ingatlan adásvételi szerződését Magyar Anna a KÉSZ Gamma Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetőjével, Szögi Imrével írta alá. A telken 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű, kétszintes raktárépület készül, a munkálatokra 640 millió forintot fordítanak - közölte az elnök.

A megyei önkormányzat tavaly nyáron értékesítette a múzeum belvárosi raktárbázisát az Árkád bevásárlóközpontot építő Einkaufs-Center Szeged GmbH-nak. Az önkormányzat az ingatlanért kapott vételárból fedezi az új, a korábbinál sokkal korszerűbb és másfélszer nagyobb alapterületű raktárbázis kialakítását. Szögi Imre elmondta, hogy jelenleg a könnyűszerkezetes épület engedélyeztetési terveit készítik, a beruházási munkálatok várhatóan az esztendő végére fejeződhetnek be.

Gaskó Béla, a múzeum igazgató-helyettese kifejtette: a korábbi raktárbázist kinőtte a közgyűjtemény, az épületben szinte a padlótól a plafonig műtárgyakat tároltak. A múzeum szakemberei által az M5-ös és az M43-as autópálya mentén végzett ásatások évente-másfél évente megduplázzák meg a közgyűjtemény tárgyanyagát, így az új raktárt is hamar be fogják lakni.

Az új bázist múzeumi raktár céljára tervezték, így ott a műtárgyak tárolásának megfelelően tudják optimalizálni a hőmérsékletet és a páratartalmat, és kialakíthatják azt a restaurátor-központot is, amelyet már régóta tervez a közgyűjtemény - tudatta a muzeológus.