2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kérnek Ausztrália ellopott nemzedékétől

2008. január 31. 13:00

Az ausztrál kormány megköveti az ország azon őslakosait, akiket a múlt században az asszimilációs politika keretében erőszakosan elszakítottak családjuktól.

Kevin Rudd miniszterelnök ez alkalomból beszédet mond a canberrai szövetségi parlamentben. A kormány így akar véget vetni annak a több mint egy évtizedes társadalmi vitának, amely az őslakosok és a többi ausztrál közötti megbékélés szükségességéről szól. `Az ellopott nemzedéknek és hozzátartozóiknak szóló nemzeti bocsánatkérés egy első és szükséges lépés ahhoz, hogy el tudjunk szakadni a múlttól. A bocsánatkérést a kormány teszi meg, de nem tartja felelősnek az ausztrál nép jelenlegi generációját` - olvasható Jenny Macklin az őslakosok ügyeivel foglalkozó miniszter közleményében.

Rudd balközép Munkáspártja már a novemberi parlamenti választások kampányában, annak egyik fő elemenként bocsánatot kért az őslakosoktól. Azzal, hogy a párt nyert, 11 évi konzervatív kormányzás szakadt meg a kontinensnyi országban. Az előző miniszterelnök, John Howard elutasította a bocsánatkérésre vonatkozó követeléseket, mondván, a jogsértésekért az adott korszak kormányai felelősek, továbbá a bocsánatkérés megnyitná az utat a kártérítési perek hulláma előtt.

Az őslakosok egymilliárd ausztrál dollárt (892 millió euró) követelnek kompenzációként az 1910 és 1970 közötti asszimilációs politika áldozatai számára, amit az új miniszterelnök, Rudd is elutasít. Ünnepélyes bocsánatkérésében az új vezetés is csupán a korszak kormányait teszi felelőssé a jogsértésekért, hogy korlátozza a kártérítési követelések esélyét, mégis lecsendesítse az abókat, akik közül sok idős ember nem remélte, hogy megéri ezt a napot. Az őslakosok mindig a társadalom leghátrányosabb helyzetben lévő tagjai voltak Ausztráliában. Sokan közülük ma is harmadik világbeli körülmények között élnek kieső, elhagyott vidékeken.

A múlt században, 1970-ig mintegy 100 ezer őslakos fiatalt szakítottak el családjától: egy részüket 18 éves korukig a mezőgazdaságban vagy háztartásokban dolgoztatták, mások európai nevelőszülőkhöz kerültek, de voltak közöttük olyanok, akikkel szemben kegyetlenkedtek. Ezenkívül 1900 és 1969 között Új-Dél-Wales szövetségi állam hatóságai több mint 11 ezer őslakost fosztottak meg fizetésüktől vagy egyéb járandóságuktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár