2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a kelta királynő hatalmas városát

2007. december 21. 13:00

A modern vizsgálatok szerint az i.sz. 1-2 századi Venta Icenorum, amely valószínűleg Boudicca királynőnek is otthont adott, még az eddig gondoltnál is sokkal jelentősebb lehet.

A város virtuális
rekonstrukciója

A Norwichtől délre, Caistor St. Edmund közelében fekvő romokat a legmodernebb technológiával (nagyfelbontású geofizikai mérőműszerekkel és céziumgőz magnométerrel) vizsgálták meg. A 40 focipálya nagyságú területen egy félkör alakú színház, két templom, egy nagy fórum, több fürdő és egy vízvezetékrendszer körvonalai láthatóak.

A római kori települések helyén általában modern városok alakultak ki, de Venta Icenorumot csak szántóföld borítja, és éppen ez adja a lelőhely különlegességét. A római hódítás (i.sz. 43) előtt Norfolk az icénus nép földje volt. 60-ban Boudicca, a törzs királynője sikertelen felkelést robbantott ki a rómaiak ellen. A felkelés leverése után a valójában évtizedek alatt beszivárgó hódítók mintegy 300 évre birtokukba vették a területet, amelynek központja Venta Icenorum lett. A római források is említést tesznek erről a nagy, nyüzsgő kereskedővárosról. A latin Venta Icenorum annyit jelent, mint az icénusok piactere.

Annak ellenére, hogy a törzs egykori központját délnyugatabbra feltételezik, az itt talált pénzérme Boudicca korából való, ezért a régészek szerint Venta Icenorum akár az ő otthona is lehetett. "Nagyon is valószínű, hogy a rómaiak közvetlenül Boudicca otthona mellett alapítottak új várost, hiszen számukra a városok ideológiai jelentést hordoztak. A kérdés az, hogy Caistort egy icénus birtokon építették-e a felkelés megtorlásaként, vagy épp ellenkezőleg, azok jutalmaként, akik nem vettek részt a harcokban" - mondja Will Bowden, az ásatások vezetője.

1929-ben a The Times híradása olyan lelkesedést váltott ki, hogy közadakozásból megkezdődhettek az ásatások. A régészeti eredményeket azonban sohasem publikálták, majd 1935 után a munkálatokat pénzhiány miatt kellett befejezni. Egy másik ok talán az lehetett, hogy a rómaiak soha sem voltak népszerűek Norfolkban, hiszen Boudicca legyőzése miatt zsarnokként tekintenek rájuk.

Az ásatások mostani folytatását a British Academy és a Nottinghami Egyetem szponzorálja. A terület nagy kiterjedése miatt a munka öt évet és több mint 1 millió fontot is igénybe vehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár