Hitler elfeledett szövetségesei

Mély Torok bosszúja volt a Watergate-ügy

2007. december 4. 10:00

Richard Nixon amerikai elnök nem hallgatott azokra, akik 1972-ben mindenáron rá akarták venni arra, hogy nevezze ki az FBI élére Mark Feltet, a szervezet második emberét.

Felt két évvel ezelőtt vallotta be, hogy ő volt a korabeli hírhedt pornófilmről, a `Mély Torokról` (Deep Throat) fedőnevet választó informátor. Az azonban csak most derült ki - miután az amerikai nemzeti archívum több mint 10 ezer, Nixon 1969 és 1974 közötti elnöksége idejéről származó dokumentumot felszabadított -, hogy számos korábbi és aktív FBI-ügynök, sőt, egyszerű állampolgár is levélben, táviratban fordult Nixonhoz, hogy Felt legyen a rettegett J. Edgar Hoover utóda.

A szervezet alapítója 48 éven állt az FBI élén és alig néhány héttel a Watergate irodaházba történt betörés előtt, 1972 májusában halt meg. Az ajánlók kiemelték Felt lojalitását, megkérdőjelezhetetlen bátorságát, tapasztalatát, szakmai profizmusát. Nixon azonban inkább saját bizalmi emberét, L. Patrick Gray igazságügyi államtitkárt helyezte - ügyvezetőként - az iroda élére, és ezért még Gray igazságügy-miniszterhelyettesi jelölését is visszavonta a szenátusból. Ráadásul elkövette azt a baklövést, hogy Feltet alárendelte az új embernek.

Ezt a sértést az ambiciózus Felt nem nyelte le, és innentől kezdve kettős játékot űzött: egyfelől vezette az FBI nyomozását a Watergate-ügyben, másrészt pedig - "Mély Torokként" - csepegtette a bizalmas információkat Bob Woodwardnak, a The Washington Post újságírójának. A lehallgatási ügy egyre nagyobb hullámokat vert és egyik első áldozata éppen Gray lett, aki megpróbálta megsemmisíteni a betörés és a demokrata párti ellenfelek irodáiban elhelyezett lehallgató készülékek ügyének bizonyítékait.

Gray-nek már 1973 áprilisában mennie kellett, de utóda, William Ruckelshaus, aki egyben igazságügy-miniszterhelyettes is volt, már csak alig több mint két hónapig maradhatott az FBI élén: őt Nixon rúgta ki, mivel nem volt hajlandó az elnök utasítására leváltani Archibald Cox ügyészt, aki már Nixon és közvetlen munkatársai körében vizsgálódott. A "Trükkös Dicky"-t (Tricky Dicky), ahogyan akkortájt Amerikában Nixont nevezték, már ez sem menthette meg: 1974. augusztus 9-én, az Egyesült Államok történetében először, kénytelen volt lemondani hivataláról és távozni a Fehér Házból. Mark Felt bosszúja beteljesedett.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!