2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpótlást követelnek Németországtól a holokauszt túlélői

2007. november 26. 15:00

A holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára elégtelennek tartja a Németország által kifizetett jóvátételeket.

A Frankfurter Rundschaunak adott nyilatkozatában, Noah Flug, a holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára úgy érvelt, hogy a náci Németország által elkövetett bűnökkel nem áll arányban az a 60 milliárd eurónak megfelelő összeg, amelyet az 1952-es luxemburgi megállapodás óta fizetett ki a szövetségi köztársaság Izraelnek és a holokauszt túlélőinek. A németek eddig fejenként nem egészen 800 eurónak megfelelő összeget fizettek ki a csaknem 60 év alatt, évente mintegy 13 eurót - mondta.

Horst Köhler német államfő kitünteti Noah Flugot, 2006

Nem az izraeli költségvetés számára kér német támogatást, hanem azt akarja, hogy Németország közvetlenül a náci terror áldozatainak számláira utalja át a követelt segélyeket - hangsúlyozta a főtitkár. Érvelése szerint senki sem láthatta előre a jóvátételi szerződések több mint öt évtizeddel ezelőtti aláírásakor a mostani magas megélhetési költségeket és a tíz évvel hosszabb várható élettartamot.

"A túlélők zöme ma 80 évesnél idősebb, a vártnál több pénzre van szükségük gyógyszerek beszerzéséhez és más szükségleteik fedezéséhez. Sokan közülük éppen a koncentrációs táborban eltöltött évek, hónapok következményeitől szenvednek" - mondta. Hozzátette: a koncentrációs táborok egykori foglyai közül tízezer izraeli nem kap semmiféle kárpótlást, mert a "merev szabályok" szerint nem jogosultak rá.

A túlélőnek legalább 18 hónapot kellett gettóban vagy legalább fél évet koncentrációs táborban töltenie, hogy jogosult legyen a segélyre. A budapesti gettó például fenn sem állt ennyi ideig - érvelt Flug. Végül rámutatott: az Izraelben letelepült túlélők problémáit súlyosbítja, hogy kétharmaduk Izraelben sem jogosult nyugellátásra, mert csak a kelet-európai rendszerváltások után érkeztek a zsidó államba, tehát nem dolgoztak ott aktív éveikben.

Két héttel ezelőtt Rafi Eitan, a nyugdíjügyek izraeli minisztere is további összegeket követelt Németországtól a náci terror Izraelben élő áldozatai számára. A német szövetségi kormány eddig visszautasított minden ilyen jellegű követelést. A Fluggal készített interjú azon a napon jelent meg a frankfurti lapban, amelyen a holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára megbeszélést folytat e követelésekről Peer Steinbrück német pénzügyminiszterrel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár