2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új kiállítás a Sztálin-csizmák árnyékában

2007. október 10. 13:00

2007. októberében új fejezet kezdődik a budapesti Memento Park történetében: tovább bővül az Eleőd Ákos építész konceptuális alkotásaként épült kortörténeti kiállítóhely.

A kiállítóhely 1993-ban átadott első üteme a Szoborpark, és a tavaly felépült Sztálin-tribün után október 11-én megnyílik a `Sztálin csizmája` című állandó kiállítás is. Ugyanitt új moziterem is fogadja a látogatókat, ahol non-stop vetítésen Papp Gábor Zsigmond rendező alkotása, a Kádár-korszak politikai titkosszolgálatáról szóló `Az ügynök élete` című filmje tekinthető meg.

Eleőd Ákos koncepciójában a Szoborpark főbejárata előtti Tanú tér: "...az '56-os budapesti Széna tér, a '68-as prágai Vencel tér, a '81-es varsói Palota tér; a '89-es temesvári Opera tér, a berlini Potsdamer tér, a szófiai Nemzetgyűlés tere." Az új kiállítás és a filmvetítés szervesen illeszkednek a Memento Park-koncepciójához: a Szoborpark gigantikus alkotásai egy letűnt korszak jelképeiként a diktatúrára figyelmeztetnek, a Sztálin-tribün a szabadságvágy mítoszát idézi meg.

A most megnyíló új kiállítás - amelynek középpontjába a diktatúrát és a diktatúra bukását egyidejűleg jelképező, monumentális és megdöbbentő Sztálin csizmák kerültek - a 20. századi magyar történelem két sorsfordító eseményét, az 1956-os forradalmat, az 1989-90-es rendszerváltást, valamint az azokra való méltó emlékezés közös szabadságeszméjét összegzi.

A Memento Park az újdonságokkal - amelyek fő gondolata a 20. század második felében átélt, közép-kelet európai közös sors hangsúlyozása - már 2009-re, a rendszerváltás 20. évfordulójára készül.

További részletek: www.mementopark.hu

Nyitva: Minden nap 10 órától sötétedésig
Megközelíthető: Budapest XXII. kerület (Balatoni út - Szabadkai utca sarok) A Camponától induló 50-es BKV busz végállomásánál, illetve az Etele térről 20 percenként induló diósdi autóbusz "Szoborpark" megállóhelyénél.
Telefon: +36 1 424 7500

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár