7 végzetes pillanat

Független hatalommal bírtak a középkori nők

2007. szeptember 14. 16:00

Egy brit kutatónő szerint a középkorban élő, középkorú nők a korábban gondoltnál jóval szabadabb és teljesebb életet éltek, és sokszor a társadalom megbecsült vezetői közé tartozhattak.

A Bangor Egyetem kutatónője, Dr. Sue Niebrzydowski szerint a középkori nők egy igazi "aranykorban" éltek, és a korban sokkal többen voltak, mint a férfiak. Elmondása szerint arra jöttek rá, hogy a korban a nők apátságokat vezettek, könyveket írtak, és egyesek még a Szentföldre is elutaztak. Emellett a nők kőkeményen védték jogaikat és tulajdonukat. A kutatónő minderről egy most rendezett konferencián számolt be.

A Bangor Intézet szakértői a vizsgálatban jogi dokumentumokat, irodalmi alkotásokat és dalokat egyaránt tanulmányoztak, hogy azokból megalkossák a 12-15. századi nők valós képét.

Niebrzydowski, akinek kutatását a Királyi Történeti Társaság és a Brit Akadémia finanszírozta, a BBC-nek elmondta: "a nők gyakran 30 éves koruk körül megözvegyültek és ez nagyobb szabadságot adott nekik. Sokkal szabadabb szexuális életet éltek. Ha tehetősek voltak, akkor saját szabályaik szerint választhattak párt maguknak - gazdasági, szerelmi vagy akár szórakozási céllal."

A kutatónő szerint ma általában azt gondoljuk, hogy a korban élő nők igen kevés gazdasági önállósággal vagy társadalmi hatalommal bírtak, és mindig az apjuktól vagy férjüktől függhettek. "Tudatában kell azonban lennünk, hogy nagyon sok hamis előítélettel rendelkezünk a múltbeli nők életéről. A középkor középkorú nőinek sokkal nagyobb hatalma és függetlensége volt, mint az elsőre hinnénk" - állítja.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!