2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Diósgyőr

2007. szeptember 7. 14:00

Miskolc nyugati részén, a Bükk lábánál emelkednek a diósgyőri vár restaurált falai, ahol a történelem során három erődítmény váltotta egymást.

Az elsőt a magyar honfoglalás után emelték, hogy az a környék földjeit birtokló nemzetség szállását alkossa. Ezt a fából és földből, gyűrű alakúra formált várat a tatárjárás idején rombolták le, helyén később az Ákos nemzetség már kőből alapozta meg az újabb várat. A família a 13. század elején az új uralkodó, Károly Róbert ellen fordult, aki azonban 1319-ben ostrommal foglalta el a várat és elkobozta tőlük. Utóda, I. Nagy Lajos itáliai hadjáratai során figyelt fel az arrafelé divatozó szabályos alaprajzú, tornyos várpalotákra, amelyek alapján hazai földön felépítette a diósgyőri és a zólyomi várpalotákat.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

A Szinva-patak melletti sziklás dombon emelkedő királyi székhelyet mély vizesárok övezte, amelyet fahíd ívelt át minden oldalról a kettős kaputornyokkal védelmezett bejáratokig. Az alsóvárban helyezték el a gazdasági helyiségeket, raktárakat, konyhát és őrség szállását, míg a díszes Király-lépcső vezetett fel a négy saroktornyos, emeletes lakópalotákkal övezett felsővárba. Az épületek külső homlokzatán pedig gyilokjárós védőfolyosó húzódott végig. Legfényesebb napja 1381. november 26-án virradt fel, amikor fényűzően berendezett falai között aláírták a Velencével folytatott győztes háborút lezáró békeszerződést.

A vár rekonstrukciós rajza

Diósgyőr a királynék váraként került a köztudatba: Zsigmond király felesége Cillei Borbála, majd Albert felesége Erzsébet is birtokolta, őket a sorban Mátyás asszonya Aragóniai Beatrix követte. Aztán a középkori Magyar Királyság virágzását kettétörő oszmán hódítás árnyéka borult Diósgyőrre is.

A 16. században óriási erőkkel hódító törökök elleni védelmül igyekeztek a királyi rezidenciát is megerődíteni, ágyúk elhelyezésére alkalmas kazamatát és rondellát toldottak hozzá. Végvár lett, falai között királyi zsoldban álló katonaság állomásozott, bár komoly védelmi erőt nem képviselt, megerősítésére, sőt a zsoldfizetésre sem fordítottak elég gondot. Feladatának a Kassa felé vezető út védelmét szabták, a közeli Ónod és Szendrő végváraival egyetemben.

Telepy Károly festménye a diósgyőri várromról

A hadászatilag igen fontos Eger eleste után a törökök 1596-ban és 1598-ban Diósgyőrt is feldúlták, de tartósan sohasem szállták meg. Pusztulása az 1670-es évek második felében következett be, amikor a kassai császári főkapitány csapatai visszafoglalták a kuruc felkelőktől, majd külső védműveit felrobbantották. A következő évszázadokban gazdátlanul omladozott, a környékbeli lakosság kőbányaként használta, így erősen megfogyatkoztak az egykori uralkodói rezidencia falai. Az omladozó, bozóttal benőtt várrom a romantikus festők kedvelt témájának számított.

További fotók

1953-óta a magyar műemlékvédelem kiemelt feladatai közé számít a vár helyreállítása, de a hatalmas költségek miatt csak vontatottan, időszakonként végeznek benne munkálatokat. Napjainkban a tornyok boltozott helyiségeiben, a kazamatában és a rondellában történelmi panoptikumot, kőtárat és páncélkiállítást tekinthet meg az idelátogató. Nyaranként pedig a várjátékok és zenés rendezvények forgatagáért érdemes felkeresni a Bükk hegyei között megbújó középkori várat.

Megközelítés

Diósgyőr műholdképen

Látogasson el a várba!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár