2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A begipszelt lábbal akasztott bűnöző

2007. szeptember 3. 18:00

Hekus Dönci lehetne egy idősebb, joviális, több évtizedes becsületes szolgálat után nyugdíjazott rendőr beceneve is - a valóságban azonban egy hidegvérű és gátlástalan gyilkost takar.

Sosem tudjuk már meg, hogy Mészáros István mivé vált volna, ha egy normális világba születik, s csak a háború tette-e gyilkossá. Örök talány, hogy egyesek miért ölnek akkor is, amikor nem kéne; amikor sem a helyzet, sem a szándékaik nem kényszerítik őket olyan cselekedetre, aminek a vége emberhalál. A jelenségnek azonban, amelyet a kriminológia `a szükségesnél nagyobb erőszak alkalmazása` néven ismer, mindig a megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan brutalitás áll a középpontjában.

Detektívek kötözik be Mészáros István alias Hekus Dönci, a hírhedt bűnöző törött lábát

Mint annak a gyilkosságnak is, amely 1947 húsvétján, Budapesten, az egyik nagyáruház alagsorában történt. Mert hát sem megmagyarázni, sem megbocsátani nem lehet, hogy egy felnőtt, életerős férfi téglával verje szét egy tizenhat éves lány fejét - bármit akarjon is tőle. A pincébe lesiető gépész még éppen szembetalálkozott egy barna, kerek arcú, 25-30 év közötti fiatalemberrel, aki siettében a vécé felől érdeklődött. A pincefolyosón pedig vértócsában feküdt egy fiatal lány, akit fojtogattak, megerőszakoltak, majd egy téglával beverték a fejét. A lánynak még adott néhány perc haladékot a sors, hogy elmondja nevét és lakcímét, mielőtt kiszenvedett volna.

Eközben a gépész és még néhányan üldözőbe vették a fiatalembert, aki a szomszédos nagy bérház kapuján sietve befordult, aztán nyomtalanul el is tűnt. Üldözői inkább megvárták a rendőrséget - és jól tették. Pár perc múlva ugyanis kiderült, hogy az illető pisztollyal a kezében csengetett be egy harmadik emeleti lakásba azzal a mesével, hogy rendőr, és egy bűnözőt üldöz. Az ajtót nyitó idős hölgyet - akinek Horváth Ödön rendőrhadnagy nevére szóló igazolványt mutatott - bezárta az egyik szobába, majd a tetőn keresztül távozott.

Mészáros István, alias Hekus Dönci az egyik nyomozónak, aki utóbb megkérdezte tőle, hogyan volt képes ilyen érzéketlen hidegvérrel megölni az áruházi lányt, azt válaszolta: "Aki velem kerül szembe, bármire felkészülhet".

De bármennyire ügyesen vágta is ki magát szorult helyzetéből, egy lényeges hibát már ott elkövetett: ballonkabátját (amin rajta volt a lány vére), kalapját és aktatáskáját a házban hagyta. Ezeket megtalálták, és bűnjelként az áruház ruhatárában helyezték el, egy rendőr őrizete alatt... de másnap reggel elvitte őket egy barna, kerek arcú, 25-30 év közötti fiatalember, aki előzőleg Horváth Ödön rendőrhadnagy névre kiállított igazolványával igazolta magát.

A cikk teljes terjedelmében a 2007. évfolyam szeptemberi számában olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár