2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hétvégi várkalauz: Kószavár

2007. július 20. 14:00

Pécsváradtól néhány kilométerre, délre - a 6-os főút mentén egy kopár domb emelkedik, amelyről a mellette elhaladó autók utasai nem is sejtik, egykoron milyen történelmi eseményeknek adhatott helyet.

 Mivel a lelõhelyen még nem végeztek régészeti kutatásokat, csak a gyér számú okleveles forrás alapján kísérelhetjük meg a helybeliek által Kószavárnak nevezett, rég elpusztult erõsség múltjáról fellebbenteni a fátylat. A közeli pécsváradi apátságot Szent István király alapította meg 1015-ben, melynek alapítólevelében felsorolták a szerzetesek ellátására szolgáló környékbeli falvakat is. Alig hét esztendő múltán a távoli Brit-szigetekről két angolszász herceg menekült az erős központosított államalakulatot létrehozó magyar uralkodó udvarába, aki szívesen fogadta előkelő vendégeit.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Utasítására e harminc méter magasságú dombon építettek fel egy úgynevezett motte-típusú várat, vagyis a tetőn egy mély, kerítő szárazárkot ástak, a kitermelt földből pedig középen mesterséges halmot emeltek. Erre a magaslatra húzták fel aztán a körülbelül 10 x 15 méter alapterületű lakótornyot.

Motte-vár a bayeux-i szőnyegen

Ebben a több emelet magasságú épületben laktak a hercegek, míg szolgaszemélyzetük szállásai, a raktárak és istállók lent foglaltak helyet a vaskos fatörzsekből ácsolt palánkfallal oltalmazott várudvaron. A 11. században ilyenforma erődítmények képviselték a leggyakoribb vártípust, alapanyagul használva a környékbeli hatalmas erdőségek fáit. István király még egy falut is szolgálatukra rendelt, amelynek Nádasd volt a neve.

Motte-vár makettje

Edward és Edgar hercegek egészen 1058-ig lakták a várat, majd hazatértek a messzi, ködös Albionba, ahol azonban már nem tudtak politikai szerephez jutni. A gazdátlanná váló Kószavár, mint lakóhely nem kellett a közeli pécsváradi bencés barátoknak, valószínűleg csak építőanyagát bontották le és használták fel.

Nádasd viszont még sokáig lakott maradt - egy 1268-as oklevélben is megemlítették, mint virágzó községet - egészen a török hódoltságig, aminek másfél évszázada alatt elpusztult. Kószavár füves dombjának mélye pedig még ma is őrzi ezeréves titkait a magyar história feledésbe merült emlékeinek egyikeként.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Kószavár a Google Maps térképén

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár