2020. tavasz: Halálos tudomány

Nemzeti ereklye lett a Festetics-kódex

2007. május 23. 17:00

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nemzeti ereklyéket bemutató kiállítóterében a múlt hét óta a Festetics-kódex látható.

A Festetics-kódexet 1493 körül másolták a pálosok nagyvázsonyi kolostorában, amelyet Kinizsi Pál alapított egy évtizeddel korábban, 1483-ban. A kódex magyar nyelvű imádságoskönyv, amely a magánáhítatot szolgálja, szemben a mise vagy a zsolozsma keretében közösségben végzett imádsággal.

A különböző szerzetesrendekhez köthető nyelvemlék-kódexeinket elsősorban apácák számára állították össze, ugyanakkor ismerünk világiak magánhasználatára írt köteteket is. Ilyen a Festetics-kódex is, amely Kinizsi Pál felesége, Magyar Benigna számára készült.

Az OSZK-ban kiállított kötet nyelvemlék voltán túl díszítettsége miatt is becses emlék: a reneszánsz stílusú festett díszítés annak a budai könyvfestőműhelynek a hatását mutatja, amelynek több Corvina díszítése tulajdonítható. A kódex további sorsáról mindössze annyit tudunk, hogy valamikor a 18. század végén a Festeticsek keszthelyi könyvtárába, majd 1947-ben az Országos Széchényi Könyvtárba került.

A kézirat történetéhez szorosan kapcsolódik egy másik, magyar nyelvű imádságoskönyv, a Czech-kódex. Ezt szintén a vázsonyi pálosok másolták Magyar Benigna számára, 1513-ban. Mindkét kötet kisméretű, ami rendeltetésükkel magyarázható: mivel mindennapi egyéni használatra készültek, fontos volt, hogy tulajdonosuk könnyen magánál hordhassa őket.

Az OSZK tavaly júliusban avatta fel a nemzeti ereklyék bemutatására szolgáló kiállítóteret. A tárlaton elsőként Mátyás király könyvtárának egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina volt látható. Ezt követte az első, Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum bemutatása. A sorozat idén januárban himnusztörténeti kiállítással folytatódott. A tárgyakat a Budavári Palota "F" épületében kialakított zárt tárlóban háromhavonta váltják.

(Múlt-kor/MTI)
2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!