2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a náci propagandafilmek

2007. április 24. 16:00

Tavaly véletlenül került elő a Harc Norvégiáért című náci propagandafilm. Az alkotás több másik rövidfilmmel együtt hamarosan az interneten is látható lesz.

A Norvég Filmarchívum oldalán hamarosan 13 darab 1941 augusztusa és karácsonya között készített rövidfilm lesz elérhető, amelyeket a norvég mozikban filmhíradóként vetítették. Tore Helseth filmtörténész szerint az alkotásokban a kollaboráns norvég kormányzat és Vidkun Quisling személye szinte egyáltalán nem jelenik meg. Ennek oka abban keresendő, hogy a politikus nagyon népszerűtlen volt, propagandaértékét minimálisnak tartották a nácik.

Az alkotások között lesz majd az a 80 perces dokumentumfilm is, amelyet tavaly ősszel egy német férfi anélkül bocsátott internetes árverésre, hogy tisztában lett volna az általa kínált filmdoboz tartalmának jelentőségével.

Az 1940. áprilisa után készült ritka dokumentum Norvégia lerohanását rögzíti. A költséget nem kímélő alkotást a Wehrmacht főparancsnoksága a német mozikban is vetíttetett. A digitálisan helyreállított kópia számos, eddig ismeretlen részletet tartalmaz azokról az összecsapásokról, amelyek az 1940. április 9-én bevonult németekkel zajlottak le a skandináv országban.

Az archívum munkatársai jelenleg az 1942-ben készített filmeket restaurálják, és amint elkészülnek, azok szintén láthatóak lesznek az interneten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár