2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oroszországban élt az első európai Homo sapiens

2007. január 15. 11:45

A legújabb kutatások szerint a modern ember 45 ezer évvel ezelőtt már betelepült a mai Oroszországba, vagyis talán már korábban eljutott oda, mint Európa többi részére.

A világ legrégibb művészeti tárgya

A tárgyak között van egy faragott elefántcsont is, amely az eddig talált legrégebbi művészeti tárgy lehet az egész világon. A felfedezés felélénkíti azt a vitát is, hogy a modern emberek Afrikából indulva milyen útvonalon lakták be a világot. Az ásatások Moszkvától 400 kilométerre, a Don partján, Kosztenki mellett folynak.

A felfedezők egyike, John Hoffecker elmondta: számára az igazi meglepetés az volt, hogy a modern emberek ilyen hamar eljutottak Európa egyik leghidegebb és legszárazabb területére. A régészek kőből készült szerszámokat és csontokat találtak, de rábukkantak átlyuggatott kagylódarabokra is, melyek valószínűleg ékszerként szolgáltak.

A leletek korát azon földrétegek elemzésével határozták meg, amelyekben a tárgyakat találták. Miután a radiókarbonos módszer az ilyen korú leletek korának meghatározásánál nem ad megbízható eredményt, a kutatók egy új optikai módszerrel dolgoztak, amely azt mutatja ki, mikor volt egy tárgy utoljára a napfénynek kitéve és arra következtettek, hogy a leletek 45-52 ezer évesek lehetnek. A kőszerszámok alapanyagát körülbelül 100-200 kilométeres távolságról szállították, a kagylók a több mint 500 kilométerre lévő Fekete-tengerből származnak, a faragott elefántcsont egy befejezetlen emberi alak feje lehetett.

Az akkori emberek a korai kőkorszak műszaki szintjén álltak, ennek ellenére szerszámaik különböznek azokétól, akik ebben a korban Európa más részein éltek. Valami újról és másról van szó - írta Ted Goebel texasi antropológus.

A modern ember a legújabb kutatási eredmények szerint körülbelül 195 ezer évvel ezelőtt bukkant fel Afrikában és úgy 40 ezer évvel ezelőtt jelent meg Európa nyugati és középső területein. Amennyiben a Don melletti lelet tanulsága szerint ez a csoport a modern emberek egy felderítőegysége volt, akkor jogos a kérdés, vajon honnan vándoroltak oda? Valószínűleg nem Afrikából, hangzik az antropológus válasza, hanem Nyugat-Ázsiából jöhettek. Ez egybeesne azzal a korábbi elmélettel, amely szerint a modern európai ember több Nyugat-Ázsiai csoporttól származik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár