2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szegényes az ókori egyiptomi pornográfia

2006. október 13. 11:00

Fétisizmus, pedo- és zoofilia, közösülés papiruszon - az ókori egyiptomiak szexuális szokásainak kevéssé feldolgozott témájával foglalkozott a spanyol egyiptológusok tenerifei kongresszusa. Az egyiptomi erotikus forrásanyagok kétségtelenül visszafogottabbak a görög és a római szexuális ábrázolások lenyűgöző áradatánál. Spanyol kutatók azonban váratlan kutatási eredményekkel gazdagították az ókori Egyiptom erotika és szexualitás történetét.

Istenek állandó erekcióban

Mika Waltari Szinuhe című regényéből, vagy a Liz Taylor alakította Kleopátrából az a kép kerekedett ki, hogy az ókori egyiptomiakat rögeszmésen kísértette a halál és a túlvilág, másrészt azonban szexuális szabadosság jellemezte őket. A közhelygyártáson túlmutató tudományos kutatás ritkaság ezen a területen, és ennek a forráshiányon kívül fontos oka lehetett, hogy az egyiptológiával sokáig elsősorban a puritán angolszász kutatók foglalkoztak - állapította meg az El País című spanyol napilap a spanyol egyiptologusok (Asociación Internacional de Egiptólogos - Sección Española) rendezvénye után.

Szabadosság a filmvásznon

A kongresszuson Marc Orriols, a barcelonai autonóm egyetem egyiptológusa a mészkövek és a sírépítők híres firkáira összpontosuló kutatásainak következtetéseiről számolt be. Kiderült számára, hogy a görög-római idők előttről nagyon kevés szöveges vagy képi forrás, erotikus ábrázolás, szexgraffiti és szexuális vonatkozású hieroglifikus jel, szöveg maradt fenn.

Az erotika szerepét firtató egyiptológiai kutatások fősodra az uralkodókkal, fáraókkal, az egyiptomi birodalom vezetőivel foglalkozik. Az istenek szexuális töltetét is számos forrás tanusítja: Uadi Hammamat, Deir al-Bahari, Deir al-Medina rajzai például főként istenségek közösülését mutatják be. Min isten állandó erekcióban szerepel és elég "gátlástalanul" jelenik meg Hathor, Geb, Nut és Ozirisz is. Az átlagos és mindennapi erotikus gyakorlat, emberek közötti aktus azonban csak nagyon kevés forrásban jelenik meg - mutatott rá a legújabb spanyol kutatás.

Ramszesz mosolya, Kleopátra fürtjei, a Szfinx ráncai

Az egyiptomi uralkodók szexuális magatartása ismert témái az egyiptológiai kutatásoknak, ezért már a Múlt-kor olvasói számára sem ismeretlen, hogy egy 2000 éves egyiptomi sztélén férfi fáraóként ábrázolták Kleopátrát, vagy hogy a szépségéről híres uralkodó a testbeszéd legkifinomultabb üzeneteit is roppant ügyesen használta. Az egyiptomi szépség kultusza évről-évre turisták ezreit állítja meg Abu Szimbel templománál, hogy meglessék II. Ramszesz mosolyát. A vizsgálatok egyik állandó tárgya Nofertiti híres büsztje, amely legutóbb a valósághű ábrázolás miatt nyűgözte le az egyiptológusokat. A kiemelt kutatások sokszínűségéről Erotika és Egyiptom rovatainkból tájékozódhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár