Alternatív Nobel-díjjal jutalmazták a Pentagon-iratok kiszivárogtatását

2006. október 2. 11:45

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=14986&pIdx=1

Csütörtökön Stockholmban bejelentették: a Pentagon-iratok 1971-ben történt kiszivárogtatásáért kap megosztva alternatív Nobel-díjat Daniel Ellsberg egykori amerikai katonai elemző, aki ma vallási aktivistaként tevékenykedik.

Titkos akciók Vietnamban

A Pentagon-iratok (Pentagon Papers) voltaképpen a sajtóban meghonosodott elnevezés arra a szigorúan titkos, terjedelmes belső elemzésre, amelyet 1967-ben rendelt meg a hadügyminisztérium - a Pentagon - elemzőitől Robert McNamara akkori amerikai hadügyminiszter. A 7000 oldalas, 47 kötetes tanulmány hivatalos neve: Az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai, 1945-1967. Megírásán 36 elemző, történész és szakértő dolgozott, 4000 oldalnyi dokumentumot és 3000 oldalnyi elemzést tartalmazott.

1971 elején Daniel Ellsberg részleteket juttatott el a szigorúan titkos munkából a The New York Times című lapnak, amely júniustól részleteket közölt belőlük. Ezekből kitűnt, hogy az amerikai kormány jóval azelőtt titokban kiterjesztette az indokínai bombázásokat Laoszra és Észak-Vietnam partjaira, hogy az amerikai közvéleménynek bejelentették volna az ilyen akciókat - bár előzőleg még Lyndon B. Johnson elnök azt ígérte, hogy a háborút nem terjesztik ki.

A Pentagon iratok közzététele Nixon elnöksége idején rontotta az amerikai kormányok szavahihetőségét és Nixon elnök számára is megnehezítette a háborús erőfeszítések folytatását - így végső soron hozzájárult a későbbi amerikai kivonuláshoz. A kormányzat először politikai nyomással próbálta meg leállítani a titkos iratok közlését, majd a szövetségi bíróságon indított eljárást ennek érdekében, de néhány nappal később a Washington Post is megkezdte további részletek közlését. A Legfelsőbb Bíróság végül többségi döntéssel alkotmányellenesnek minősítette a közlés leállítását.

A Pentagon iratok legnagyobb része nyilvánosságra került, de egyes részek továbbra is titkosak. A teljes szöveg a Lyndon B. Johnson könyvtár egyik titkos páncélszekrényében nyugszik.

A béke és igazság mindenek előtt

Daniel Ellsberg, az amerikai hadügyminisztériumnak az a tisztségviselője, aki a vietnami háború idején, a múlt század hetvenes éveiben kiszivárogtatta a leleplező Pentagon-dokumentumokat, Ruth Manorama indiai nőjogi aktivista és egy kolumbiai költészeti fesztivál szervezői nyerték el - megosztva - a 2006 évi alternatív Nobel-díjat, s a brazíliai korrupció-ellenes kampányt irányító Chico Whitaker Ferrerát illeti meg a tiszteletbeli alternatív kitüntetés - jelentették be csütörtökön a svéd fővárosban. A díjat odaítélő bizottság közleményében leszögezte, hogy `az igazságosságot, az igazságot és a béketeremtést` kívánták elismerni döntésükkel.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ben Jakob von Uexhull bélyegkereskedő alapította, aki értékes gyűjteményét adta el annak érdekében, hogy olyan személyiségeket és szervezeteket lehessen jutalmazni, akiket véleménye szerint a tekintélyes Nobel-békedíjak kiosztásánál figyelmen kívül hagytak. Az alternatív Nobel-díjjal 2 millió svéd korona (431 millió forint) jár.

Az indoklás szerint Ellsberg azért kapja a díjat, mert "jelentős személyes kockázatot vállalva a békét és az igazságot tekintette mindenek előtt valónak", Manoramát az indiai dalit - érinthetetlen, kaszt nélküli, évszázadok óta hátrányosan megkülönböztetett - nők egyenlőségéért folytatott küzdelméért jutalmazták. A kolumbiai Medellin nemzetközi költészeti fesztiválja azért részesült a megosztott díjban, mert "elősegíti a békét az erőszak-sújtotta városban" - amely közismerten a drogkartell egyik központja volt a dél-amerikai országban. Whitaker Ferreira római katolikus aktivista "a társadalmi igazságosságért egész életében folytatott küzdelméért" kapta a tiszteletbeli, pénzjuttatással nem járó alternatív Nobelt, küzdelme megszilárdította a demokráciát és elősegítette a Szociális Világfórum létrejöttét.

A díjat a svéd parlament, a Greenpeace környezetvédő szervezet és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból álló tíztagú zsüri ítélte oda és december 8-án - két nappal a hivatalos Nobel-díjak előtt - nyújtják át a svéd parlamentben.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)