2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nofertiti szépsége nem fiatalságából fakad

2006. szeptember 8. 13:15

Nofertiti híres büsztjének legújabb vizsgálata fényt derített arra, hogy a királynő arcán a szobrász teljesen valósághűen ábrázolta a modell életkorát.

Az i.e. 1353-1336 között uralkodó reformer fáraó, Ehnaton egykori feleségének szobrát 1912-ben találták meg Tell el-Amarnában Thotmesz szobrászműhelyében. Az időtlen szépség 3300 éves jelképe jelenleg a berlini Altes Museumban tekinthető meg.

A múzeumban azonban nemrég átrendezték a tárlatot, és ennek kapcsán megváltoztatták a világítási viszonyokat. A múzeum igazgatója, Dietrich Wildung a toszkánai Montepulciano-ban rendezett Egyiptomi Gyűjtemények találkozóján mondta el, hogy mennyire meglepte őket, hogy a királynő az öregedés jeleit mutatja, és nyakán és arcán könnyen kivehető ráncok láthatók.

A felfedezést júliusban egy CT vizsgálat követte (amit Tutanhamon óta előszeretettel végeznek el minden egyiptomi szobron, múmián és egyéb emléken). A teszt megerősítette a látottakat, azaz hogy a szobrász gipsz hozzáadásával tette Nofertiti arcát ráncossá és szemeit táskássá. Ez Wildung szerint minden bizonnyal azért történt meg, hogy a modell minden szempontból a valóságot tükrözze. A büsztöt ugyanis 3300 évvel ezelőtt valószínűleg egy hivatalos festmény elkészítéséhez készítették, és ez lehet az egyik szem hiányának magyarázata is.

Ez az eset tanulsággal szolgálhat a múzeumoknak és az egyiptológusoknak, mondta el Francesco Tiradritti egyiptológus a Discovery News-nak. Mostantól ugyanis ha nem sejtelmes fényben állítják ki a szobrokat, akkor azok ismeretlen vonásai is felfedezhetők, és végre teljességükben lehet majd tanulmányozni a műalkotásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár