Bacchanáliát ül a Szépművészeti Múzeum

2006. május 17. 14:27

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=13659

Szombat éjszaka a magyar közgyűjtemények közül a Szépművészeti Múzeum csatlakozik a Múzeumi világnap kapcsán meghirdetett nemzetközi rendezvénysorozathoz.

A múzeum közleménye szerint a francia múzeumok által kezdeményezett múzeumi ünnepen a közintézmények világszerte egész éjszaka állandó és időszaki kiállításaik nyitva tartásával és különleges programokkal várják a látogatókat. A Szépművészeti Múzeum éjszakai programja a most látható `Bacchanália - Az élet érzéki örömei egy letűnt aranykor igézetében` című kiállításhoz kapcsolódik, a szerelem, a szépség, a bor, a zene élvezetét a középpontba állítva. Este hattól egészen éjfélig különleges tematikájú tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók.

Poussin Bacchanáliája

Ízelítő a címekből: Megbízások kéjvágyból: Testiség a XV.-XVII. századi német-németalföldi művészetben; Életre keltett szobrok: A bacchánsnők extatikus tánca az antikvitástól a XX. századig; Bor és kenyér nélkül nincs szerelem. Az Álarcos mitológia című kreatív gyermekfoglalkozás alkalmával görög isteneket és mitológiai alakokat idéző maszkokat készíthetnek a legkisebbek.

A Bacchanália kiállításon berendezett Bukolikus irodalmi szalonban megelevenednek a görög mitológia jellegzetes történetei, a Veszedelmes viszonyok elnevezésű párkereső koktélbárban pedig Cyborg Templar DJ szolgáltatja a hangulathoz illő zenét.

Egész este dalos kedvű trubadúrok járják a múzeum termeit, szerenádot adva és tanítva, a Barokk csarnokban pedig fiatal képzőművészek bukolikus idillek, szerelmi légyottok és baccanáliák hangulatára komponált portrékat rajzolnak az arra vállalkozó párokról és egyéni jelentkezőkről. A Reneszánsz Csarnok színpadán hat órától zajlanak a programok: fellép a tangóharmonikán francia dallamokat játszó Molnár Trió, majd Bacchus dicsérete címmel bordalok és versek hangzanak el. Ezután szépségideál bemutató és kultúrtörténeti-show csábítja az élet érzéki örömeihez vonzódó látogatókat.

A bemutatón az egyiptomi, ókori római, a reneszánsz, a barokk, a századforduló, valamint napjaink szépségideáljait hasonlítja össze a szakemberekből álló "zsűri": Kruppa Judit, volt szépségkirálynő, Schiffer Miklós divattanácsadó és Tátrai Vilmos művészettörténész. Az est további részében fellép Szőke Nikoletta, a Shure Montreaux Jazz Voice Competition 2005-ös győztese és a Jazzclusive együttes, éjjel 23 órától pedig a Bergendy Szalonzenekar kíséretével táncos mulatságot rendez a múzeum.

A kulináris élvezetek sem maradhatnak ki az este kínálatából: a helyszínen frissen sütött illatozó ciabattából, lávakövön sült húsokból és gazdag ízvilágú mártásokból összeállított ételek és tapasok, valamint jobbnál jobb italok várják a lakomázni kívánókat.

(Múlt-kor/MTI)