2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Szent Fausztina ereklyéi Miskolcra látogattak

2006. április 28. 10:12

Elhelyezték Szent Fausztina ereklyéit és egy több méteres Irgalmas Jézus képet a miskolci Minorita temlomban.

Szent Fausztina csontereklyéit a Minorita templom szentélye mellé kerültek, és fölötte kapott helyet a csaknem két és fél méteres Irgalmas Jézus képe.

"Szent Fausztina nővér - családi nevén Faustyna Kowalska - a lengyelországi Glogowiecben született 1905. augusztus 25-én, mélyen vallásos családban. A tíz gyermek közül ő volt a harmadik, a Helén keresztnevet kapta" - idézte fel az apáca életének főbb eseményeit Pawel Cebula, a Minorita templom rendházfőnöke.

Helén csak két és fél évet járt iskolába, mert a család szegénysége miatt állatokat kellett őriznie. Sokat imádkozott, még éjszaka is. Tizenöt éves korában bejelentette szüleinek, hogy apáca szeretne lenni, amiről ők hallani sem akartak. Tizennyolc éves volt, amikor egy táncmulatság közben megjelent neki Jézus, és ezt kérdezte tőle: "Meddig fogok még szenvedni miattad, és te meddig vezetsz még félre engem?" - mindez a nővér naplójában olvasható. A rendházfőnök elmondta: a történtek után a fiatal lány Varsóba utazott, hogy apáca lehessen, több kolostor ajtaján is bekopogott, de sehol sem vették fel. Végül az Irgalmasság Anyja Nővéreinek Kongregációját kereste fel. A főnöknő azt kérte tőle, hogy előbb dolgozzon egy évet. Háztartási alkalmazottként vállalt munkát, majd egy év múltán ismét jelentkezett a kolostorban. 1925. augusztus 1-jén, Angyalos Boldogasszony ünnepének vigíliáján lépte át a kolostor küszöbét Varsóban, ekkor töltötte be a huszadik életévét. Apácaként a Mária Fausztina nevet kapta, 1933. június 1-jén tette le fogadalmát.

A kongregáció több házában is dolgozott, volt szakács, kertész, portás. Több kórházban kezelték betegségét, mert tuberkulózis támadta meg belső szerveit. Naplójában leírja látomásait, testi-lelki szenvedéseit és a megaláztatásokat, amelyeket el kellett viselnie. 1936 májusában Krakkóba utazott, és haláláig, 33 éves koráig, 1938. október 5-ig ott élt. Testét Krakkó-Lagievnikiben, a kolostori temető sírboltjában helyezték el, majd hamvait 1966-ban a boldoggá avatási eljárás folyamán átvitték a kolostor kápolnájába.

Pawel Cebula beszámolt arról, hogy II. János Pál pápa már krakkói éveiben jól ismerte Fausztina nővér életét és naplóját. Érsekként ő indította el boldoggáavatási eljárását 1965-ben, és ő avatta a nővért előbb 1993-ban boldoggá, majd 2000-ben szentté. Rendelete szerint húsvét második vasárnapja az egész egyházban az Isteni Irgalmasság vasárnapja, ebből az alkalomból helyezték el a borsodi megyeszékhely templomában az ereklyéket és az Irgalmas Jézus képet, amely a nővér által leírtak alapján készült.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár