Szerelmes uralkodók

Tutanhamon fehérbort is ihatott

2006. február 20. 10:00

Az ókori Egyiptomban a fehérbort 1600 évvel régebben ismerték, mint azt eddig feltételezték - derítették ki spanyol régészek a Tutanhamon fáraó sírjában elhelyezett tárgyakat elemezve.

Az eddigi elképzelés szerint ez a borfajta csak i. sz. 300 körültől létezett a Nílus menti birodalomban, ám ezt a feltételezést most megdöntötte az uralkodó sírjában talált kancsók tartalmának vizsgálata. A hat edény közül egyben - ezt már korábban megállapították - vörösbor volt. Azt viszont csak most sikerült egyértelműen kimutatni, hogy a másik öt fehérbort tartalmazott.

Tutanhamon, aki a XVIII. dinasztia 12. uralkodója volt, i.e. 1347-től 1339-ig állt a birodalom élén. Amikor meghalt, sírjába az akkori szokásnak megfelelően elhelyeztek sok olyan dolgot, amit életében kedvelt - így került oda a hat boroskancsó is.

New Scientist című brit tudományos folyóiratban most megjelent tanulmányból tehát egyrészt az derül ki, hogy az eddig feltételezettnél 1600 évvel régebben ismerték Egyiptomban a fehérbort, másrészt - mintegy mellesleg - az is, hogy Tutanhamon alighanem jobban szerette a nemes nedűből a fehéret, mint a vöröset.

A korabeli egyiptomi társadalomban a bort a felső rétegeknek és a királyoknak tartották fenn, a boroskancsó gyakran szerepelt a halottak mellé a sírba elhelyezett tárgyak között. A kancsókon - a mai cimkékhez hasonlóan - feltüntették a bele töltött bor évjáratát, az ital készítéséhez felhasznált szőlő származási helyét, sőt még a borász nevét is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!