2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a dalai láma egykori tanácsadója

2006. január 9. 15:00

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Heinrich Harrer osztrák hegymászó, kutató, a Hét év Tibetben című könyv szerzője. A férfi náci múltjára tíz évvel ezelőtt derült fény.

Harrer nevét 1938-ban ismerte meg a világ, amikor elsőként mászta meg a svájci Alpok egyik legnehezebbnek tartott csúcsát, az Eiger északi falát. Ezt követően egy közös német-osztrák expedíció tagjaként Indiába utazott, hogy feljusson a Himalája egyik nyolcezres csúcsára, a Nanga-Parbatra. A hegycsúcs meghódítása után Karacsiba visszatérő expedíció tagjait a britek internálták, mert kitört a II. világháború, és Nagy-Britannia hadat üzent a hitleri Németországnak.

Harrernak és egyik társának azonban 1944-ben sikerült megszöknie a hadifogságból, és 21 hónapig tartó, 2000 kilométeres gyalogút és 31 hegyi szoros leküzdése után 1946-ban eljutottak Lhászába, az akkor még független Tibet fővárosába. Az ottani kormány barátian fogadta a két európait, és munkát biztosított nekik. Így lett Harrer az akkor 11 éves Dalai Láma oktatója és tanácsadója.

A lámák országában töltött éveiről Hét év Tibetben című könyvében írt, amely 1952-ben jelent meg, és hatalmas siker lett, több mint 40 nyelvre fordították le. A könyv alapján film is készült.

Tibet kínai annektálása után Harrer visszatért Európába, és hegyi expedíciókban vett részt, 40 dokumentumfilmet forgatott.

A Hét év Tibetben forgatása idején derült fény Harrer náci múltjára. Az akkor már 83 éves férfi beismerte, hogy a 30-as években tagja volt mind az SA-nak, mind az SS-nek, mind pedig a náci pártnak (NSDAP). Sikerült azonban bebizonyítania, hogy tagsága mindvégig "passzív" volt, és kizárólag megalkuvásból lépett be a három szervezetbe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár