2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hunyadi Mátyás hátrányos helyzetből indult

2006. február 24. 16:00

Hogyan emlékezünk ma Hunyadi Mátyásra? Ennek a kérdésnek eredt nyomába Kristóf Ilona, az egri Eszterházy Károly Főiskola fiatal tanárnője a Mesél a történelem című előadássorozat legutóbbi alkalmával.

Halmozottan hátrányos helyzetből

Mátyás könyvtára,
a Bibliotheca Corviniana
felkerült az UNESCO
Világemlékezet listájára

Kristóf Ilona, az egri Eszterházy Károly Főiskola történésze szerint Mátyás király "halmozottan hátrányos helyzetű uralkodóként kezdte pályafutását." Potenciális királyjelöltként éppen a cseh kormányzó, későbbi apósa, Pogyebrád György felügyelete alatt raboskodott a prágai várbörtönben. Felmérte, hogy az előző király, V. László és hívei mindent megtesznek azért, hogy a "Hunyadi-klánt megfosszák minden általa birtokolt javaktól és kedvezményektől". Azaz jókora ún. belső ellenséggel kellett számolnia. Regnálása a korabeli világban nem megszokott közjogi formában indult: választott királyként jutott az uralkodói címhez. Hatalma megszilárdításához a legfontosabb lépés az volt, hogy legitimálja, elfogadtassa trónrakerülésének módját.

Bár csak 15 éves volt, amikor az ország élére került, felkészültsége, öntudata hamar megmutatkozott abban, ahogy 1460-ra "kisakkozta Szilágyi Mihályt a magyar politikából". Unokabátyja (édesanyja testvére) 1458-ban a magyar rendek javaslatára, öt év időtartamra régensként került a legfőbb hatalom közelébe. Mátyás azonban képtelen volt elviselni a gyámságot, elég érettnek gondolta magát az önálló irányításhoz. Az ekkorra már második alkalommal ellene szervezkedő Szilágyit eltávolította Buda közeléből földrajzi értelemben is: a vidék védelme érdekében erdélyi vajdának és az alsó részek főkapitányának nevezte ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár