2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rajk László készíti az 1956-os emlékművet Veszprémben

2005. november 3. 13:00

Október 23-án délután, az 1956-os ünnepi megemlékezés keretében került sor az új emlékmű alapkőletételére Veszprémben. (Építészfórum)

Korábban

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2005. februárjában hirdetett zártkörű, meghívásos pályázatot 1956-os köztéri alkotás létrehozására, 11 alkotó részvételével. A 2005. június 23-i Közgyűlés Rajk László pályamunkáját fogadta el megvalósításra. Az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas zászló motívumát felhasználó köztéri installáció felavatására 2006. október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján kerül sor.

Az emlékmű valójában 5 önálló zászlóelemből álló installáció, mely a tér egyetlen pontjából szemlélve a levegőbe lendülő, a népköztársasági címertől megfosztott 1956-os lyukas zászló folyamatos szobrát adja. A zászlóelemek rozsdamentes acéllemezből készülnek, feszített acélsodronnyal stabilizált zászlótartó rudakon állnak. Az emlékmű központi eleme a csiszolt gránitkő, ahonnan az optikai törvényszerűségek szerint az öt részes kompozíció "összeáll" a lyukas zászlóvá - írta az Építészfórum.

Rajk László a kompozíció bemutatásában a következőket vallotta tervéről: "Kevés olyan (pozitív) történelmi esemény létezik a világon, amelyhez olyan erős plasztikus szimbólum kapcsolódik, mint a magyar forradalom lyukas zászlaja. Tervünkben a lyukas zászló jeleníti meg a forradalom egységét, az öt, egymástól szinte független, egymást mégis kiegészítő, egymásra épülő elemre való bontása pedig a forradalom diszperz voltát. Az öt elem önállóan is értelmezhető, egyedi térbeli mű, de ugyanakkor ugyanazon térbeli mű alkotó részei. Az öt elem nemcsak a forradalom diszperz voltát, hanem az elmúlt öt évtizedet, és azok forradalomra vonatkozó különböző interpretációit hivatottak megjeleníteni.

Az 1956-os forradalom lyukas zászlajának diszperz anamorfózisát egyszerre szántuk emlékműnek és urbanisztikai jelnek. Kiindulásul azonban mindenképp kerülni akartuk az emlékezés kényszerűségét. Csak rajtunk múlik, mikor akarunk a megemlékezésre koncentrálni. Interaktivitásunk szükséges ahhoz (hiszen be kell lépnünk az emlékezés pontjába), hogy az installáció történelmi szimbólummá váljon."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár