A vörösterror 133 napja

Múzeum lesz a nürnbergi perek tárgyalóterme

2005. november 2. 11:00

A perek megnyitása után közel hatvan évvel nemzeti emlékhellyé és múzeummá akarják átalakítani a történelmi jelentőségű bíráskodás színhelyét.

Eddig csak szombatokon és vasárnapokon lehetett a 600-as számú tárgyalótermet vezetéssel megtekinteni, mert hétköznapokon használták, de így is már 13 ezer érdeklődő kereste fel idén.

A tervek szerint a nürnbergi Igazságügyi Palota padlásterében állandó kiállítás nyílna, ahol a látogatók előadások keretében is átfogó képet kaphatnának a nagy jelentőségű nürnbergi perekről - jelentette ki Oscar Schneider, az egykori Birodalmi Pártnap Helyszíne épületegyüttes kuratóriumának elnöke, volt szövetségi építésügyi miniszter.

Amennyiben a 600-as termet éppen nem használják folyamatban lévő perek tárgyalási helyiségeként, úgy hétköznapokon is megtekinthetik azt az érdeklődők. Schneider szerint a kuratóriumi tagok, Bajorország tartományi illetékesei és a szövetségi szervek egyhangúlag elfogadták a tervet, és már csak a finanszírozás részletkérdéseiben kell egyezségre jutniuk.

Az 1916-ban épült nürnbergi Igazságügyi Palota esküdtbírósági termét jelölték ki a második világháború befejeztével a szövetségesek a 21 náci háborús főbűnös elleni perek lefolytatásának színhelyéül. A perek folyamán keletkezett "nürnbergi elvek" később a nemzetközi jog részei lettek.

(Múlt-kor/MTI)

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!